نوای سرنایی که سال را نو می‌کند

Posted in مقالات بازدید: 1210

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

نوای سرنایی که سال را نو می‌کند

نوای سرنایی که سال را نو می‌کند

نوای سرنایی که سال را نو می‌کند
نوای سرنایی که سال را نو می‌کند

سال‌هاست یکی از مهم‌ترین لحظات زندگی ما ایرانیان با نوای ساز سُرنایی عجین شده که با شنیدن آن، روح و روان و سال خود را نو می‌کنیم.

به گزارش ایسنا، «نوروزنامه» یا همان موسیقی‌ کوتاهی که هر سال هنگام تحویل سال از رادیو و تلویزیون ایران پخش می‌شود، متعلق به علی‌اکبر مهدی‌پور دهکردی است. او یکی از نوازندگان نواحی منطقه چهار محال و بختیاری است که سال ۱۳۸۸ در شهرکرد درگذشت. او کمتر از ۲۰ سال سن داشت که کار خود را در نوازندگی سازهای محلی مانند کرنا، سرنا و کمانچه شروع کرد.

ابوالحسن مختاباد - پژوهشگر موسیقی ایرانی و روزنامه‌نگار - درباره این هنرمند به ایسنا گفت: رضا جعفری که از عوامل مرکز سرود و موسیقی وزارت ارشاد و صدابردار بود، از جمله افرادی بود که هنرمندان موسیقی نواحی را برای اجرا به جشنواره موسیقی فجر می‌آورد. مهدی‌پور نیز توسط ایشان به جشنواره موسیقی فجر معرفی شد و توانست بعد از دو - سه سال به‌عنوان نوازنده برجسته جشنواره انتخاب شود.

او با اشاره به این قطعه نوروزی، ادامه داد: تا آنجا که به‌خاطر دارم، این اثر سرنانوازی در سال ۱۳۶۵ توسط جعفری در استودیو ضبط شد و در اختیار رادیو و تلویزیون قرار گرفت که بعدا از آن به‌عنوان قطعه آغاز سال نو استفاده کردند.

مختاباد تاکید کرد: مهدی‌پور از منطقه چهارمحال و بختیاری است، اما این قطعه، قطعه موسیقی نواحی نیست و فضای موسیقی شهری و دستگاهی را دارد. به یاد ندارم در موسیقی نواحی آن منطقه، چنین قطعه‌ای در دستگاه چهارگاه وجود داشته باشد. به نظر من، اصل قطعه، دستگاهی است، اما با سازی متعلق به موسیقی نواحی ایران، یعنی سرنا ساخته شده است.

او اضافه کرد: مهدی‌پور که موزیسین نواحی بود، زمانی که از او خواستند قطعه‌ای را برای نوروز بنوازد، در فضای چهارگاه رفت و این جالب است؛ البته یادم نیست به او گفتند این قطعه را بزن یا خودش آن را زد؛ اما به هر حال، او قطعه را با همراهی دهل، بسیار پخته نواخته و در تاریخ موسیقی ایران بسیار شنیدنی، تاثیرگذار و ماندگار شده است.

از سویی، یکی از فعالان میراث‌ فرهنگی اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا، در این‌باره گفت: سال‌ها سرنانوازی نوروزی در همه شبکه‌های صداوسیما پخش می‌شد که پس از چند سال، کم‌وبیش ادامه پیدا کرد و بعد از مدتی پخش نشد. چند نفر از فعالان حوزه میراث فرهنگی و موسیقی در نامه‌ای به رئیس وقت صداوسیما، از او خواستند که برای نوروز ۱۳۹۵ این موسیقی پخش شود. درخواست ما از رسانه‌ها نیز منتشر شد.

شاهین سپنتا ادامه داد: بعد از آن، شنیدیم یکی از مدیران صداوسیما گفت، منعی برای پخش این موسیقی در این سازمان وجود ندارد. گویا چند سال ایام فاطمیه با نوروز مصادف شده بود که به این دلیل، این قطعه هنگام تحویل سال از صداوسیما پخش نشد. در سال ۱۳۹۵ این موسیقی از شبکه دو سیما و رادیو پخش شد.

او تاکید کرد: معتقدیم این سرنای نوروزی حتما باید از صداوسیما پخش و در فهرست میراث ناملموس نیز ثبت ملی شود تا بیشتر قدر آن دانسته شود.

سپنتا بیان کرد: همان‌طور که دعای «ربنا»ی استاد شجریان در ماه رمضان و نقاره‌زنی در حرم امام رضا (ع)، جایگاه خاصی دارند، سرنانوازی نوروز نیز باید ثبت شود، ما فرهنگی ملی - مذهبی داریم که همه باید به آن توجه کنند.

این دوستدار میراث‌ فرهنگی افزود: امیدوارم مردم ایران به این موضوع توجه کنند، زیرا این موارد پایه‌های فرهنگی ما هستند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

نکته ای از هزاران

  • کنسرت ها را در مرده شورخانه برگزار کنید

    کنسرت ها را در مرده شورخانه برگزار کنید

    کنسرت‌ها را در مرده‌شورخانه برگزار کنید خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - طنز روز رضا ساکی خبر آمده است که یکی از گروه‌های تئاتر شهرستان مبارکه مجبور شده است به دلیل نبود سالن برای تمرین به قبرستان متوسل شود و از مرده‌شورخانه قبرستان به عنوان سن نمایش استفاده کند! استفاده از مرده‌شورخانه بسیار استفاده‌ هوشمندانه و دقیقی است. باید آفرین گفت به هنرمندان مبارکه‌ای که چنین طرحی را پیش روی ما گذاشتند. پیشنهاد می‌کنیم از این به بعد کنسرت‌های موسیقی هم در فضای مرده‌شورخانه برگزار شوند. برگزاری کنسرت در مرده‌شورخانه مزایای زیادی دارد که به اختصار به آنها اشاره می‌کنم. یک: در مرده‌شورخانه چون همه در ترس حضور میت به سر می‌برند کسی دل‌ودماغ شادی کردن و دست زدن ندارد. دو: چون فضای مرده‌شورخانه سرد است همه دست‌هایشان را در جیب می‌کنند و لذا کسی اشتباهی دست کسی دیگر را نمی‌گیرد. سه: چون مرده‌شورخانه ترسناک و سرد است کنسرت‌ها از زمان…

آیا میدانید

  • چه سازی را برای یادگیری موسیقی انتخاب کنیم؟

    چه سازی را برای یادگیری موسیقی انتخاب کنیم؟

      چه سازی را برای یادگیری موسیقی انتخاب کنیم؟ (نکته: این نوشته، برای کسانی است که در انتخاب ساز مردد بوده و نیاز به راهنمایی دارند). شاید نخستین پرسش برای کسی که، ایده و آشنایی با موسیقی ندارد، و قصد یادگیری موسیقی داری این باشد: چه سازی را انتخاب کنم؟ انتخاب ساز، کاملا سلیقه ای است، و انتخاب ساز، در واقع انتخاب و دنبال کردن سلیقه فرد و برداشت شخص از موسیقی است. برای انتخاب ساز به منظور یادگیری موسیقی، چند عامل نقش مهمی دارند که به آنها اشاره میکنیم: سلیقه و علاقه فرد به صدای سازی که یا دیده، یا صدایش را شنیده، و آشنایی هرچند اندک نسبت آن ساز دارد. شکل ظاهری ساز نیز نقش به سزایی در انتخاب دارد. کسی که آشنایی چندانی با موسیقی ندارد، برای شروع نوازندگی و انتخاب، به شکل ظاهری ساز نیز نظر دارد. سبک و کاربرد ساز یکی از مهمترین نکات در انتخاب ساز است. در واقع کاربرد ساز در سبک های موسیقی پاپ، کلاسیک، سنتی و... میتواند یکی از مهمترین نکات در انتخاب ساز باشد. مشورت و راهنمایی صحیح، می تواند راه بسیار خوبی برای انتخاب ساز باشد. ولی در نهایت، خود شخص است که تصمیم گیرنده نهایی است. چند توصیه…

از ما بپرسید

  • چگونگي برقراري ارتباط نوازنده با مخاطب روي صحنه

    چگونگي برقراري ارتباط نوازنده با مخاطب روي صحنه

    چگونگي برقراري ارتباط نوازنده با مخاطب روي صحنه برقراری ارتباط نوازنده در حین اجرای زنده، با شوندگان حاضر در سالن، مبحثی بسیار جدی و جالب است که برای تحلیل و چگونگی و راه های مختلف برای تاثیر گذاری بیشتر آن نیاز به نوشتاری مفصل دارد که به زودی در مورد آن، در این سایت بحث شده و نوشته هایی برای خواندن شما عزیزان آماده و عرضه خواهد شد. بیست و هفتم خرداد هشتاد و نه  

برگی از تاریخ موسیقی

درباره ی موسیقی هنری ایران

logo persian004

 موسیقی هنری ایران، نخستین روزنامه الکترونیکی روزانه موسیقی ایران

همکاری: پیام به این شماره تلگرام یا واتساپ
09226521131

ورود به سایت