آمار فروش آلبومها جزو اسرار است
آمار فروش آلبومها جزو اسرار است

همه جای دنیا آمار فروش اعلام میشود/ چرا نباید به آمارهای فلهای اعتماد کرد
یکی از سایتهای فروش دیجیتال آثار موسیقایی در واکنش به یک انتقاد مبنی بر عدم ارایه درست آمارهای فروش آثار موسیقی، ارایه عددی و دقیق فروش آلبومهای موسیقی را جزو اسرار دانست!
به گزارش خبرنگار موسیقی فارس، روز گذشت مطلبی در خبرگزاری فارس با عنوان «بازار داغ دروغهای بیحساب و کتاب در دنیای موسیقی!» منتشر شد. در این گزارش به ارایه آمارهای بدون عدد و رقم انتقاد شده بود؛ پر واضح است پذیرفتن و اعتماد به هر نوع آماری بر مبنای «اعداد» و «ارقام» حسابشدهای است که در آن اعلام میشود؛ اساسا به آمار فروشی که بنابر دلایل نه چندان منطقی تعداد نسخ فروخته شده اش پنهان میشود، نه میتوان اعتنا کرد نه اعتماد.
یکی از سایتهای فروش دیجیتال آثار موسیقایی در واکنش به انتشار این گزارش جوابیه را برای خبرگزاری فارس ارسال کرده که در ادامه میخوانید:
«روز 15 فروردین ماه، همزمان با اعلام پرفروش ترین آلبوم های سال 95 توسط وبسایت بیپ تونز، خبرگزاری محترم و پرآوازه فارس مقاله ای با عنوان "بازار داغ دروغهای بیحساب و کتاب در دنیای موسیقی" منتشر کرد و در این مقاله تلویحا صحت آمار اعلام شده توسط وبسایت بیپ تونز مورد تشکیک قرار گرفت و حتی منافع ناشران موسیقی را در بالا و پایین کردن آمار موثر دانست است. لب مطلب این مقاله این است که اگر این آمار صحت دارد چرا بیپ تونز تعداد فروش هر آلبوم را به صورت دقیق اعلام نمی کند؟ چرا فقط به اعلام ترتیب پرفروش ترین ها کفایت شده است؟
آنچه در بازار موسیقی ایران بی حساب و کتاب است رعایت حقوق مولفان اهالی موسیقی است نه آمار فروش مولفان. در بازاری که هر کسی به خود اجازه می دهد حاصل زحمت چندین ساله اهالی موسیقی را به رایگان در اینترنت منتشر کند و از تبلیغات جانبی آن درآمد هنگفتی کسب کند و ریالی هم به مولفان ندهند. قطعا جوانانی که همت کرده اند بستری را برای فروش قانونی آثار فراهم کنند به دنبال تقلب و ارائه آمار بی حساب نیستند. زیرا که اگر چنین بود بهتر بود که همرنگ جماعت شوند و به همان شیوه های معمول، موسیقی را مفت و مجانی منتشر کنند و درآمد حاصل از تبلیغات را هم برای خود بردارند و دردسرهای چند ساله حضور در فضای قانونی و فروش اجناسی را که به رایگان در اینترنت قابل دسترس است را به جان نخرند! تلاش بیپ تونز بر این بوده است که فرهنگ رعایت حقوق مولفان را با بستری قانونی ممکن کند و به بازار موسیقی کمک. دستکاری در آمار و تقلب، کمکی به بیپ تونز نخواهد کرد و بر عکس کاملا خلاف همان اصولی است که برای جا افتادن آن در تلاش است.
آمار فروش هر یک از آلبوم ها جزو اسرار تجاری صاحبان آن هست و بیپ تونز حقی برای اعلام آن ندارد. خبرگزاری فارس می تواند با مراجعه به صاحبان آثار ،در صورت رضایشان، آمار فروششان را اعلام کند. در صورت اعلام آمار بدون اجازه صاحبان آثار، همانند حقوقی که بیپ تونز برای احقاق آن می جنگد زیر سوال می رود.
از فارس انتظار میرود در سالی که حمایت از تلاشگران داخلی بر همه واجب است از کسانی که برای اعتلای فرهنگ و هنر این مرز و بوم در تلاشند و در آشفته بازار نشر دیجیتال این کشور راه قانون را پیش گرفته اند حمایت کند نه اینکه بدون استناد، آمار آنان را زیر سوال ببرد. قطعا آن خبرگزاری محترم خود از آشفتگی فضای نشر و عدم رعایت حقوق کپی رایت کم آسیب ندیده است و با بیپ تونز در رعایت این حقوق همزبان است.
فرزام حجازی- مدیر عامل»
*توضیح خبرگزاری فارس:
اول: در سراسر دنیا سایتهایی که اقدام به فروش آثار موسیقایی میکنند، ارایه آمار دقیق فروش نسخ را حق مسلم مخاطبان خود میدانند و آن را جز «اسرار مگو» دستهبندی نمیکنند! حال خواسته یک اثر ده نسخه فروخته باشد، خواه یک میلیون نسخه.
دوم: ارایه آمار عددی برخلاف نظر سایت مربوطه، باعث ایجاد رقابت و رونق فضای بازار میشود و اتفاقا میتواند بسیار موثر باشد؛ نمونههای مشابه ارایه آمار فروش در داخل کشور هم فراوانند؛ خوشبختانه امروز در سینمای ایران آمار تک تک صندلیهای فروخته شده اعلام میشود از پرفروشترین تا کمفروشترین. اتفاقا آمار فیلمها ورشکسته و نا موفق هم اعلام میشود. همین اتفاق از سوی خبرنگاران حوزه کتاب هم در حال پیگیری است و هر از گاه آمارهایی در این حوزه هم اعلام میشود.
سوم: پذیرفتن و اعتماد به هر نوع آماری بر مبنای «اعداد» و «ارقام» حسابشدهای است که در آن اعلام میشود؛ پرواضح است اساسا به آمار فروشی که بنابر دلایل نه چندان منطقی تعداد نسخ فروخته شده اش پنهان میشود، نه میتوان اعتنا کرد نه اعتماد.
چهارم: اگر به فرض محال ارایه آمار عددی فروش میسر نیست؛ اساسا ارایه «آمار فلهای» این چنینی چه فایدهای دارد؟ آیا ارایه این چنینی آمار و از آن مهمتر ارسال برای اصحاب رسانه و گمراه کردن آنان، کارکردی جز ایجاد حبابهای تبلیغاتی و آدرس غلط دادن به مخاطب، دارد؟
پنجم: دانلودهای غیرقانونی ضربه مهلکی بر پیکره هنر ایران به ویژه موسیقی وارد کرده است؛ قطعا تلاش برای فروش قانونی آثار موسیقایی ستودنی است اما از این سایت محترم انتظار میرود روند حرکتی خود را شفاف کند و از ارایه آماری که صرفا کارکردیهای تبلیغاتی دارد، خودداری کند.
ششم: متاسفانه پیگیری چرایی اعلام نشدن آمار فروش منجر به انداختن توپ توسط ناشران و سایتها به زمین یکدیگر میشود اما تا آنجا که بعضی ناشران یا سایتها گفتهاند، ظاهرا این عدم اعلام آمار آثار موسیقی دو دلیل اصلی دارد؛ اولی تمایل نداشتن به پرداخت مالیات واقعی و دوم عدم تمایل به مشخص شدن آثار کم فروش است.