استاد محمد رضا شجریان درگذشت
استاد محمد رضا شجریان، امروز، هفدهم مهر ماه نود و نه، درگذشت.
محمدرضا شجریان پنجشنبه، ۱۷ مهر ماه پس از یک دوره طولانی مبارزه با بیماری، در سن ۸۰ سالگی دار فانی را وداع گفت.
استاد محمد رضا شجریان، امروز، هفدهم مهر ماه نود و نه، درگذشت.
محمدرضا شجریان پنجشنبه، ۱۷ مهر ماه پس از یک دوره طولانی مبارزه با بیماری، در سن ۸۰ سالگی دار فانی را وداع گفت.
دفتر موسیقی آمار مجوزهای خود در بازه زمان سال ۹۲ تا ۹۶ را منتشر کرد. 1880 آلبوم در در چهار سال اخیر مجوز دریافت کردهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدباقر قالیباف در دومین مناظره تلویزیونی خود تلاش کرد از عملکرد خود در حوزه هنر و ازجمله موسیقی دفاع کرده و آمار روشنی در این باره ارایه دهد. وی از سپردن امور فرهنگ به اهالی فرهنگ و هنر سخن گفت و افزود: باید اهل فرهنگ را بشناسیم نه اینکه در حوزه موسیقی از آنها استفاده ابزاری کنیم این خوب نیست برای موسیقی چه کردیم؟
این نامزد انتخاباتی به اقدامات شهرداری تهران در زمینه فرهنگ اشاره و عنوان کرد: ده میلیارد تومان خرج موسیقی در شهر تهران شده، اقتصاد سینما در شهر تهران تاثیر کشوری داشته است، در حوزه تئاتر دهها سالن افتتاح شد و چندین هزار صندلی به صندلیهای سینما و سالنهای تاتر اضافه شد.
او افزود: ما ۱۲ سال توفیق خدمت به اهالی فرهنگ را داشتهایم و این برای ما مهم است.
درمقابل رئیس دولت یازدهم با بیان اینکه باید مردمفریبی را کنار گذاشته و واقعیات را به مردم بگوییم، خاطرنشان کرد: چه دولتی برای موسیقی اقدام کرد. احیای ارکستر ملی و سمفونیک را چه دولتی انجام داد؟ و کدام دولت آن را راهاندازی کرد؟ کدام دولت خانهسینما را راهاندازی کرد؟ کدام دولت هنرمندان را امیدوار کرد؟
در همین باره دفتر موسیقی به عنوان تنها متولی سیاستگذاریهای کلان حوزه موسیقی کشور، با اعلام آماری از رویکردهای مسئولیتی این دفتر دفاع کرد.
براساس آمار ارایه شده ازسوی این دفتر؛ بیشترین فعالیت موسیقی صحنهای و صدور مجوز آلبوم در سالهای اخیر صورت گرفته است.
لازم به ذکر است که برای اولین بار در قانون بودجه کشور؛ در دولت یازدهم به ریاست دکتر حسن روحانی؛ ارکسترهای ملی و سمفونیک دارای ردیف بودجه شدند و برای هر ارکستر 6 میلیارد تومان بودجه درنظر گرفته شد. و بهطور متوسط ماهانه 2 اجرا برای هریک از ارکسترها برنامهریزی شد.
همچنین برای اولین بار برنامهریزی اجرای ارکسترها در تمامی استانهای کشور انجام شده و تاکنون 4 استان میزبان این ارکسترها بودهاند. در سال 96 نیز سایر استانها میزبان ارکسترها خواهند بود و این اجراها عمومی خواهند شد.
همکاریهای بینالمللی اجرای ارکسترها نیز درحال انجام است و برای اولین بار توسط بنیاد فرهنگی هنری رودکی نوازندگان و عوامل اجرایی هر دو ارکستر دارای قرارداد سالیانه، حقوق و بیمه کامل شدهاند. میانگین تمرینات ارکسترها نیز در ماه 100 ساعت مفید بوده است.
آمار آلبومها و تکآهنگهایی که در چهار سال اخیر و بازهی زمانی سال ۹۲ تا ۹۶ موفق به دریافت مجوز شدهاند، به شرح زیر است:
سال |
آلبوم موسیقی |
تک آهنگ |
نماهنگ |
کتاب گویا |
جشنواره ها |
1392 |
431 |
--- |
39 |
61 |
4 |
1393 |
427 |
9 |
57 |
53 |
5 |
1394 |
537 |
99 |
111 |
81 |
9 |
1395 |
485 |
371 |
133 |
117 |
11 |
مناظره نامزدهای دوازدهمین انتخابات ریاستجمهوری با محوریت فرهنگ درحالی شب گذشته برگزار شد که در حوزه موسیقی هیچ چشماندازی برای برونرفت اهالی موسیقی از بنبستها و مشکلاتشان بیان نشد.
رضا مهدوی (موزیسین و مدیر اسبق مرکز موسیقی حوزه هنری) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، ضمن بیان این مطلب که در دومین مناظره انتخاباتی هیچ چشماندازی برای برونرفت اهالی موسیقی از مشکلات موجود ارایه نشد، گفت: نامزدهای انتخاباتی در هر دوره میآیند و بر موضوعات مختلف و بهخصوص هنر و ویژهتر موسیقی را که حساسیت دارد؛ انگشت میگذارند و تا حدی که خط قرمزها را رعایت کرده و مجاز باشند، با اشاره کوچکی، از آن عبور میکنند.
مدیر اسبق مرکز موسیقی حوزه هنری در ادامه افزود: ما در این مناظره دیدیم که سه نفر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اصلا درمورد موسیقی صحبتی نکردند و سه نفر دیگر (حسن روحانی، اسحاق جهانگیری و محمدباقر قالیباف) هم که در اینباره سخن گفتند نتوانستند دفاع جانانهای از حقانیت و مظلومیت موسیقی و موسیقیدانان ایرانی انجام بدهند. البته صحبت آقای جهانگیری درباره موسیقی با اینکه بسیار کوتاه و در حد اشاره بود، بهتر از دیگر نامزدها بود؛ چراکه ایشان بحث قانون را پیش کشید که کاملا درست است. اگر قرار است قانونی در مملکت باشد اما این قانون توسط هر مقامی رعایت نشود که سنگ روی سنگ بند نخواهد شد و اصطلاحا یک الگوی نادرست برای آیندگان به یادگار خواهد گذاشت.
وی درباره ادعای کمک دهها میلیارد تومانی شهرداری به خانه موسیقی نیز گفت: اینکه شهرداری ادعا میکند دهها میلیارد تومان برای موسیقی خرج کرده به نظرم باید از همین امروز خانه موسیقی بیاید و بگوید که این حرف تا چه حد واقعیت دارد؟ و اگر اصل حرف درست است به هر حال بگوید چنین مبلغی صرف چه کارهایی شده است؟ این گفته آقای قالیباف برای ما که همواره میشنیدیم خانه موسیقی از بی پولی رنج میبرد، بسیار جای تعجب دارد.
وی افزود: صحبتهای نامزدها درباره موسیقی بسیار شبیه به "سند چشمانداز موسیقی" است که قرار است به تصویب برسد. بهطور کلی هنر و فرهنگ جزو "اسناد پایین دستی" محسوب میشوند و حتی دست سوم هستند؛ دلیلش هم اینکه موضوع مهمی مانند موسیقی برای اولین بار قرار است برایش سند نوشته شود و این کار را به شورای عالی انقلاب فرهنگی دادهاند که مصوباتش ضمانت اجرایی ندارد.
مدیر اسبق مرکز موسیقی حوزه هنری ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی بعد از انقلاب تشکیل شد و به حق هم بود اما به مصوباتش حتی دانشگاهها و رواسای دانشگاهها هم اقبالی نشان نمیدهند. همین که سند بالادستی موسیقی را به نهادی دادهاند که پاییندستی برخورد میکند و ضمانت اجرایی ندارد، نشان میدهد که میخواهند صرفا بگویند ما این مسئله را میخواهیم حل کنیم.
رضا مهدوی گفت: من به عنوان یکی از افراد جامعه موسیقی ایران به تصویب این سند خوشبین نیستم و حتی اگر این سند تصویب هم بشود تاثیر جدی نخواهد داشت؛ چراکه قانونگذار ما قوه مقننه است. همانطور که قبلا گفتم باید پارلمان یا همان مجلس شورای اسلامی باید در مورد موسیقی قانون بگذارد. اگر لایحه موسیقی از طرف دولت به مجلس برود و در آنجا تصویب شود، آن موقع ضمانت اجرایی پیدا میکند. قانونی را که قوه مقننه تصویب میکند ضمانت اجرایی هم خواهد داشت. افرادی که در کمیسیون هنر شورای انقلاب فرهنگی حضور دارند آدمهای ذینفوذ و قدرتمندی نیستند که سندی را تصویب کنند تا آن حتما به اجرا درآید.
این نوازنده سنتور گفت: نامزدها باید به بخش خصوصی اعتماد کنند و تصدیگری را از وزارت ارشاد بگیرند و بگذارند موسیقیدانان کار خودشان را انجام بدهند. چون جامعه موسیقی ما فرهیخته و دانشمند هستند و خودشان به نوعی در کارشان مجتهد محسوب میشوند. دولتها از موسیقی به عنوان یک ابزار در راستای اهداف انتخاباتی خودشان استفاده میکنند و این خوشایند نیست. ما هیچ وقت ندیدیم ارزش معنوی و حرمتی که موسیقی دارد برایش لحاظ شود؛ متاسفانه تنها از موسیقی بهرهبرداری تبلیغاتی میشود.
وی افزود: امیدوارم دولت دوزادهم در انتخاب مدیران هنریاش دقت بیشتری به خرج بدهد و از خرد جمعی بیشتری بهرمند شود چراکه انتخاب ناشایست و نادرست برخی مدیران هنری باعث لطماتی شده که اصلا انتظار نمیرفت.
دومین جلسه نخستین مجمع سالانه انجمن موسیقی ایران با حضور رؤسای انجمن استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی در محل این انجمن برگزار شد.
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی انجمن موسیقی ایران، این جلسه با حضور بهرام جمالی - مدیرعامل انجمن موسیقی ایران -، رضا دادویی - معاون اجرایی این انجمن -، موسی رجبی اصل - رئیس انجمن موسیقی استان اردبیل -، شاهرخ پناهیفر - رئیس انجمن موسیقی استان آذربایجان شرقی -، بهرنگ حسنی - رئیس انجمن موسیقی استان آذربایجان غربی - در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد.
در این دیدار، بهرام جمالی - مدیرعامل انجمن موسیقی ایران - با تأکید به اهمیت برگزاری نخستین مجمع سالانه انجمن موسیقی ایرانی از بدو تأسیس این انجمن تا کنون، به بیان ضرورت توسعه روابط، تعامل هرچه بیشتر و همکاریهای مشترک شعب استانی انجمن پرداخت و سرمایههای موسیقی استانها را یکی از اصلیترین داراییهای موسیقی در سطح کشور دانست که توجه و حمایت از آنها مهمترین وظیفه شعب استانی است.
مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، تأکید کرد: انجمنها باید در راستای هویتبخشی به گونههای مختلف موسیقی بومی و نواحی گام بردارند، چراکه هویت فرهنگی اقوام و مناطق از این طریق تثبیت میشود.
وی با اشاره به برنامههای انجمن موسیقی ایران در سال ۹۶ شناسایی و معرفی هنرمندان جوان و فعال در بخشهای مختلف موسیقی در سطح استانها و حمایت از آثار باکیفیت و توجه به پیشکسوتان را بسیار مهم دانست.
موسی رجبیاصل - رئیس انجمن موسیقی استان اردبیل، کارشناس ارشد پژوهش هنرهای سنتی - نیز در رابطه با این جلسه گفت: در راستای اهداف انجمن موسیقی ایران مطالب مهمی توسط مدیرعامل انجمن موسیقی ایران حول محور تحکیم ساختار شعب انجمن موسیقی ایران بیان شد.
او درباره جزییات این جلسه، توضیح داد: آسیبشناسی در روند آموزش و تأکید بر اجرای روشهای استاندارد و محتوا محور، تحکیم زیرساخت اقتصادی انجمنها براساس شیوههای نوین و تأکید بر تولیدات موسیقی در قالب مقاله، کتاب، فیلم، مستند و ... از جمله موضوعاتی بود که در این جلسه درباره آنها صحبت شد.
وی با اشاره به اینکه موضوع ثبت رسمی انجمنها در مراحل نهایی است درباره موضوعات نویدبخش جلسه گفت: مشکلات مالی انجمنها از طریق راهکارهای ارائهشده در جلسه قابل حل خواهد بود. همچنین آثار هنرمندان موسیقی با کمتر از ۳۰ سال سن که به دبیرخانه ارسال شود، ارزیابی میشود و در صورت داشتن شرایط لازم، حقالزحمه هم به آنها تعلق میگیرد. اگر شرایط اولیه در استان فراهم باشد، مانند مکان تمرین و ساز، امکان تشکیل ارکستر فیلارمونیک نیز وجود خواهد داشت.
پناهیفر - رئیس انجمن موسیقی آذربایجان شرقی - نیز در بخش نخست جلسه گفت: گزارشهای سایر استانها برای من بسیار جالب و درخور تحسین و قابل تأمل بود. خوشبختانه عملکرد انجمن موسیقی آذربایجان شرقی با توجه به ظرفیت ویژه استان از طرف مدیرعامل مورد توجه قرار گرفت که موجب دلگرمی در ادامه راه و تلاش برای عملکرد بهتر در زمینه موسیقیِ ارزشی را بیش از بیش فراهم میکند.
او به بخش دوم جلسه اشاره و اظهار کرد: بخش دوم جلسه که به سیاستهای تدوینشده انجمن موسیقی ایران برای شعب استانی و پیشنهادهای استانها اختصاص یافته بود، به مباحثی از جمله رونق بخشیدن به موسیقی هویتی ـ ارزشی و برگزاری برنامه برای گروههای استانی در سایر استانها، شناسایی مفاخر استانها جهت تجلیل در کنار سایر برنامههای مرتبط (پروژهی همنوا با هزاران ایرانی)، تولید آلبومهای صوتی ـ تصویری و نشر کتاب با توجه به داشتهها و پتانسیلهای استانی، بالا بردن استانداردهای آموزشی در جهت فراهم کردن زیرساختهای مناسب برای شکوفایی هرچه بیشتر هنر موسیقی، جشنواره جوان و عملکرد استانها در قالب اطلاعرسانی قبل از برگزاری جشنواره و همچنین برنامهریزیهای انجامشده برای ثبت گروههای فعال استانی در سایت انجمن مطرح شد.
پناهیفر به مسائل حمایتی از سوی انجمن موسیقی ایران اشاره و اضافه کرد: برنامهریزی برای بینالمللی کردن انجمن فرهنگی ـ هنری عاشیقلار، عضویت افتخاری از کشورهای آذربایجان، ترکیه و چین و تشکیل جلسههای سالانه برای انجمن عاشیقلار، حمایت از راهاندازی استودیوی انجمن موسیقی، حمایت از برگزیدگان جشنواره موسیقی جوان آذربایجان شرقی با مساعدت انجمن موسیقی ایران، حمایت از انتشار آلبوم اصیل بایاتیلار از جمله مواردی بود که در این جلسه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
![]() |
موسیقی هنری ایران، نخستین روزنامه الکترونیکی روزانه موسیقی ایران
همکاری: پیام به این شماره تلگرام یا واتساپ
09226521131