
انصراف محمد معتمدی از حضور در اختتامیه جشنواره موسیقی فجر

محمد معتمدی در یادداشتی مطرح کرد: با کمال احترام اعلام میدارم که تمایلی به حضور در اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر ندارم.
به گزارش خبرنگارایلنا، محمد معتمدی که از سوی ستاد دبیرخانه سی و دومین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به عنوان کاندیدای دریافت جایزه بخش خوانندگی موسیقی دستگاهی انتخاب شده است، در یادداشتی که برای ایلنا ارسال کرده عدم تمایل خود را برای حضور در اختتامیه جشنواره اعلام کرد.
در متن این پیام آمده است:
آب نطلبیده همیشه مراد نیست
نادیده گرفته شدن حقوق مولفین و پدیدآورندگان آثار هنری در ایران موضوع تازهای نیست اما با هر بار مطرح شدن موضوعاتی در این باب، زخمهای عمیق به تار دل هنرمندان میخورَد. حکایتِ نادیده انگاشتن حقوق پدید آورنده اثر از جانب کسانی که به عنوان نمونه در عرصه موسیقی، حاصل تلاش هنرمندان را به شکل غیرقانونی انتشار میدهند و یا سایتهایی که بدون واهمه از برخورد قانونی به نشر بیمجوز این آثار مشغولاند، هر چند دردناک، آن اندازه تکان دهنده نیست که این فعلِ مذموم، از درون خود جامعه هنری برخیزد.
چند سال پیش، پس از ضبط یک آلبوم موسیقی، به دلایل حرفهای که از حوصله این نوشتار خارج است از عوامل مجموعه درخواست کردم صدای بنده را از این اثر حذف کرده و از همکاری خواننده دیگری بهرهمند شوند.اقدامی عادی و طبیعی که هیچگونه منافاتی با اصول حرفهای ندارد. اما دریغا که این گونه نشد و دیگر صاحبان اثر، باوجود اعلام کتبی و مکرر اینجانب به مسوولان و رسانههای جمعی مبنی برعدم رضایت نسبت به انتشار این البوم، اقدام به انتشار آن کردند. پیگیریهای حقوقی بعدی روشن ساخت که بنده نیز به عنوان یکی از مشارکت کنندگان در تولید آن اثر هنری، تا پیش از انتشار واجد حقوقی بودهام که با انتشار آن پایمال شده است.
باری، امروز در پی تماسی از جانب دبیرخانه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر، مطلع شدم به دلیل انتشار همین اثرِ مورد مناقشه، به عنوان کاندیدای دریافت جایزه بخش خوانندگی موسیقی دستگاهی انتخاب شده ام. با گذشت سالها و بارها اعلام عدم رضایت از انتشار این آلبوم، این خبر برای من همان قدر تازگی داشت که احتمالاً برای هر مخاطبِ دیگرِ اخبارِ هنری.
نیازی به تأکید نیست که هنرمند تنها هنگامی با اثر خود احساس نزدیکی می کند و آن را مولود خود می داند که به تمامی از آن رضایت داشته باشد، نه آنکه با آن اثر هنری به مثابه کالایی برخورد شود که می تواند هر زمان که عده ای تشخیص می دهند، بی اذن صاحب اثر، روانه بازار شود.
اینجانب، محمد معتمدی، با کمال احترام اعلام می دارم که تمایلی به حضور در اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر ندارم و این فرصت را در اختیار کاندیداهای فعلیِ این جشنواره قرار می دهم.
با این امید که در سالهای پیشِ رو و در جشنوارههای آتی، معیارهای انتخاب و قضاوت، به آن حدی از شفافیت برسد که همه هنرمندانِ ساحتِ موسیقی، بتوانند با طیب خاطر در آن شرکت کنند.
این شرح بی نهایت کز زلف یار گفتیم حرفی است از هزاران کاندر عبارت آمد
لغو اجراهای دوم بهمنماه درپی حادثه پلاسکو

معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درپی حادثه دردناک ساختمان پلاسکو پیام تسلیت داد.
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی معاونت هنری وزارت ارشاد، این معاونت در پیام خود آورده است: «درپی حادثه غمبار و دردناک ساختمان پلاسکو که منجر به داغدار شدن تعدادی از هموطنان عزیزمان گردید و همچنین به پاس احترام به ساحت همه آتشنشانان شجاع و فداکار، با توجه به اطلاعیه هیئت محترم دولت، شنبه دوم بهمنماه اجراهای صحنهای موسیقی کشور برگزار نخواهند شد.»
صبح روز ۳۰ دیماه ساختمان پلاسکو در خیابان جمهوری تهران دچار آتشسوزی شد و بعد از چند ساعت بهشکل کامل فروریخت. براثر این حادثه تعدادی از آتشنشانها که در حال اطفای حریق در ساختمان بودند، جان خود را از دست دادند.
پلاسکو شعلهور شد هنرمندان به یاد کشتهشدگان نواختند

هفتمین روز جشنواره موسیقی فجر کاملا تحت تاثیر حادثه آتشسوزی و فروریختن یکی از مراکز تجاری قدیمی در قلب تهران قرار گرفت.
به گزارش ایسنا، در تالار وحدت پیانوی یگور شوتسوف و آنسامبل زهی شهرزاد (اوکراین) در سانس نخست و ارکستر سمفونیک تهران و ایتالیا به رهبری شهرداد روحانی در سانس دوم روی صحنه رفتند.
تقدیم اجرای گروه اوکراینی به آسیبدیدگان پلاسکو
موسیقیدان اوکراینی اجرای خود را در جشنواره موسیقی فجر به آسیبدیدگان و داغداران حادثه پلاسکو تقدیم کرد.
یگور شوتسف، پیانیست اوکراینی و گروه آنسامبل زهی شهرزاد در هفتمین روز جشنواره فجر روی صحنه تالار وحدت رفتند و به اجرای قطعاتی از باخ، موتزارت و شومان پرداختند.
در ابتدای این اجرا، شوتسف گفت: خبر آتشسوزی ساختمان پلاسکو و تخریب این ساختمان به ما هم رسیده و ما میخواهیم امشب این کنسرت را به یاد جانباختگان و داغدیدگان این حادثه اجرا کنیم.
او در ادامه درباره قطعات موسیقی این اجرا توضیح داد: بعضی از این قطعات مربوط به ۳۰۰ سال قبل است و برخی دیگر ۱۰ سال قبل نوشته شدهاند، تنها چیزی که آنها را به هم وصل میکند، موزیسینها هستند.
او اجرای خود را با نواختن پیانو و قطعاتی از باخ آغاز کرد و در ادامه، آنسامل زهی شهرزاد با همکاری چهار موزیسین ایرانی قطعاتی از موتزارت را اجرا کردند.
شوتسف درباره این قطعات گفت: موضوع این قطعهها همبستگی موزیسینهاست که در دنیای آمروز مورد نیاز است.
در ادامه، قطعاتی نواخته شد که براساس شعرهای گوته و با مضمون غربت و باختن نوشته شده بودند.
پایانبخش این اجرا، قطعاتی از شومان بود که شوتسف درباره آنها گفت: این پنج قطعه موسیقیهای مردمی شومان است که در آنها میخواهد طنز، سرسختی و فرح مردم را نشان دهد.
در این اجرا، یان مارکر فرانسوی نیز با نواختن ویولنسل شوتسوف را همراهی کرد.
به گزارش ایسنا، حدود نیمی از صندلیهای تالار وحدت در این اجرا پر نشده بود و امکانات پخش صدا هم ضعیف بود که از کیفیت کنسرت کاسته بود.
به یاد حادثهدیدگان ایران و ایتالیا
در سانس بعد، ارکستر سمفونیک تهران و ایتالیا روی صحنه تالار وحدت رفت.
اجرای مشترک ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر فستیوال پوچینی ایتالیا نیز در حالی برگزار شد که شهرداد روحانی - رهبر ارکستر - اعلام کرد که این کنسرت به حادثهدیدگان آتشسوزی پلاسکو تهران و زلزله ایتالیا تقدیم میشود.
این دومین اجرای ارکستر سمفونیک تهران در قالب جشنواره موسیقی فجر بود که شامگاه ٣٠ دیماه در تالار وحدت روی صحنه رفت.
شهرداد روحانی - رهبر ارکستر سمفونیک تهران - هنگامی که برای رهبری بخش اول این اجرا به روی سن رفت، در سخنانی به فارسی و سپس انگلیسی، گفت: ما و ارکستر فستیوال پوچینی ایتالیا میل داریم اجرای امشب خود را به عزیزان حادثهدیده در آتشسوزی پلاسکو تهران و زلزله ایتالیا تقدیم کنیم.
در ادامه، سرود ملی ایران و سرود ملی ایتالیا توسط نوازندگان نواخته شد و حاضران در سالن به احترام آنها به پا خاستند.
برنامه بخش اول این اجرا با نواختن قطعه «اوورتور ویلیام تل» اثر روسینی آغاز شد و با اجرای «باغ ایرانی» به آهنگسازی شهرداد روحانی ادامه پیدا کرد.
روحانی همانطور که بارها تمایل خودش را برای استفاده از سولیست ایرانی در اجراهای ارکستر سمفونیک ابراز کرده، این بار نیز از نسیم سعد بهعنوان نوازنده سولوی ویولنسل برای قطعه «باغ ایرانی» دعوت کرده بود. سعد ساکن ایتالیاست.
پس از اتمام این قطعه، روحانی با اشاره به این اجرا اظهار کرد: این تبادل فرهنگی میان موزیسینهای ایتالیایی و ارکستر سمفونیک تهران نشان میدهد، ما تا چه اندازه دارای وجه مشترک هستیم.
او ادامه داد: تمام انسانها وجه مشترک دارند. چقدر دنیا قشنگتر میشد اگر به جای تفاوتها روی اشتراکهایمان تمرکز میکردیم. همه ما مانند یکدیگر هستیم و تفاوتی ندارد از کجا آمدهایم.
رهبر ارکستر سمفونیک تهران همچنین گفت: حضور دو ارکستر مایستر در کنسرت، کار نامعمولی است، اما باید بگویم ما امشب سه ارکستر مایستر داریم.
روحانی با بیان اینکه سورپرایزی را برای این اجرا در نظر گرفته است، آلبرتو ورونسی را به صحنه دعوت کرد تا یکی از آثار جاکومو پوچینی - آهنگساز و اپرانویس ایتالیایی - را رهبری کند. با نواختن این قطعه بخش اول برنامه پایان پیدا کرد.
پس از استراحتی کوتاه، اجرا با رهبری پائولو اولمی - رهبر ارکستر فستیوال پوچینی - از سر گرفته شد. اجرای سمفونی شماره ۵ بتهوون برای بخش دوم این کنسرت در نظر گرفته شده بود.
پس از پایان این سمفونی، با وجود تشویقهای پی در پی مخاطبان که تا بالکن طبقه سوم تالار وحدت را پر کرده بودند، قطعه بیز نواخته نشد.
از جمله مهمان این کنسرت میتوان به علی مرادخانی - معاون امور هنری وزارت ارشاد -، علیاکبر صفیپور - مدیرعامل بنیاد رودکی -، سفیر ایتالیا و واتیکان در ایران اشاره کرد.
با وجود درخواست روحانی برای اینکه مخاطبان در میان هر قطعه، نوازندگان را تشویق نکنند، اما چندبار صدای دست زدن میان موومانهای سمفونی بتهوون به گوش میرسید. این کار موجب شده بود برخی مخاطبان تلاش کنند، بقیه را ساکت کنند.
برندگان جایزه باربد جشنواره موسیقی فجر در بخش های مختلف

به گزارش خبرنگار موسیقی فارس، بخش جایزهی «باربد» از سال گذشته به ساختار این رویداد هنری با محوریت انتخاب آثار برتر تولید شده اضافه شد. هیئت داوران «جایزه باربد»این دوره، تولیدات موسیقایی را در طول بازه زمانی یک ساله از مهر 94 تا مهر 95 مورد بررسی و ارزیابی قرار داده اند.
برندگان جایزه باربد جشنواره موسیقی فجر دربخش های مختلف هم اکنون در تالار وحدت تهران در حال معرفی از سوی هیات داوران هستند.
بخش رسانه های برتر جشنواره:
خبرنگاران برتر: علیرضا سعیدی، حسین سلیمی، مینا آتشی، ندا رادمهر و یاسر یگانه
رسانه برتر: روزنامه ایران، سایت موسیقی ما، خبرگزاری مهر
آهنگسازی کلاسیک:
نامزده ها: احمد پژمان برای آلبوم دیورتیمنتو/ پیمان سلطانی برای آلبوم گفت و شنید/ هوشنگ کامکار برای آلبوم باغ های پژمان/ پویا بابا علی برای آلبوم سفر به خویشتن/ علیرضا مشایخی برای آلبوم گرند کنسرتو
-برگزیده: پیمان سلطانی برای آلبوم «گفت و شنید» و علیرضا مشایخی برای آلبوم «گرند کنسرتو»
لوح تقدیر: علی جعفری ویان برای نوازندگی آلبوم «سفر به خویشتن» و یاسمن مشکوری برای نوازندگی آلبوم «سفر به خویشتن»
دستگاهی بیکلام:
نامزده ها: فردین کریم خاوری برای آلبوم طره گیسو/ بهاره فیاضی برای آلبوم روشنا/ عیسی غفاری برای آلبوم ردیف نو/ آزاده احمدی برای آلبوم تا برویند شوق ها/ بهزاد رواقی برای آلبوم درنگ
-برگزیده: بهزاد رواقی برای آلبوم درنگ و لوح تقدیر به بهاره فیاضی برای آلبوم روشنا.
آهنگسازی بخش ایرانی دستگاهی باکلام:
نامزده ها: مهدی حاج قاسمی برای آلبوم اجاق سرد/نوید دهقان برای آلبوم از جان و از دل/ احسان ذبیحی فر برای آلبوم ابرو کمان/ صادق موسوی برای آلبوم لب خوانی/ مهدی پناهی برای آلبوم گل بایوم
-برگزیده: به نوید دهقان به خاطر آلبوم از جان و از دل
خوانندگی بخش موسیقی دستگاهی باکلام:
نامزده ها: علی خدایی برای آلبوم رندانه/ وحید تاج برای آلبوم اجاق سرد/ مهدی شهسوار برای آلبوم بیات ترک/ سالار عقیلی برای آلبوم از جان و از دل/ محمد معتمدی برای آلبوم ابر و کمان
برگزیده: مهدی شهسوار برای آلبوم بیات ترک
بخش بهترین ناشر
نامزده ها: آوا خورشید/ پرده هنر موسیقی/ پردیس معاصر موسیقی/ نقطه تعریف/ هرمس
برگزیده : نشر هرمس
آهنگسازی بخش تلفیقی:
نامزده ها: امیردارابی برای آلبوم برای دستان تنها/ گروه دال برای آلبوم گذر اردیبهشت/ زکریایوسفی برای آلبوم پیدای ناپیدا/ حمزه یگانه برای آلبوم کاهگل/ رامین بهنا برای آلبوم بهنا
برگزیده: حمزه یگانه برای آهنگسازی آلبوم کاهگل و لوح تقدیر به گروه «دال» برای آلبوم «گذر اردیبهشت»
آهنگسازی پاپ بیکلام:
نامزده ها: پویان جوان برای آلبوم یک بعدازظهر پیانویی/ احمد میرمعصومی برای آلبوم نجوای شبانه/ مهبد شفیع نژاد برای آلبوم سکوت آبی/ پیروز بشردوست برای آلبوم جانان/ آرش بهزادی برای آلبوم با چشمان بسته
برگزیده: محمود شفیعی نژاد برای آهنگسازی آلبوم « سکوت آبی» و لوح تقدیر: آزاده مهدوی آزادی برای آلبوم «شانزلیزه»
آهنگسازی پاپ:
نامزده ها: محسن چاوشی برای آلبوم امیر بیگزند/ امیر داداش زاده برای آلبوم سلطان/ اشکان ماهری برای آلبوم پرگار/ کاوه یغمایی برای آلبوم منشور/ رضا آریایی برای آلبوم خط پا
برگزیده: اشکان ماهری برای آهنگسازی آلبوم «پرگار»
آهنگسازی موسیقی ایرانی بیکلام:
نامزده ها: شهرام غلامی برای آلبوم دایره ها/ حمید قنبری برای آلبوم در دام ریتم/ شروین مهاجر برای آلبوم کهن کمان/ فراز کاویانی برای آلبوم هبوط/ نیما دلنوازی برای آلبوم از ری تا تیسفون
برگزیده: شروین مهاجر برای آهنگسازی آلبوم «کهن کمان»
آهنگسازی بخش موسیقی ایرانی باکلام:
فردین خلعتبری برای آلبوم من عاشق چشمت شدم/ پیمان سلطانی برای آلبوم عاشق میشویم/ مهیار علیزاده برای دخت پری وار/ سهراب پورناظری برای آلبوم خداوندان اسرار/ مجید درخشانی برای آلبوم خروش
برگزیده: مهیار علیزاده برای آهنگسازی آلبوم « دخت پری وار»
موسیقی «پاپ با کلام»:
نامزده ها: کاوه یغمایی برای آلبوم منشور/ محسن چاووشی برای آلبوم امیر بیگزند /امیر داداش زاده برای آلبوم سلطان/ اشکان ماهری برای آلبوم پرگار/ گروه مون هد برای آلبوم افق رویداد
برگزیده: محسن چاووشی
خوانندگی بخش معاصر باکلام:
نامزده ها: علیرضا قربانی برای آلبوم من عاشق چشمت شدم/ سالار عقیلی برای آلبوم عاشق می شویم/ همایون شجریان برای آلبوم خداوندان اسرار/ علیرضا قربانی برای آلبوم دخت پری وار/ پوریا اخواص برای آلبوم سایه های مست
برگزیده: علیرضا قربانی برای آلبوم من عاشق چشمت شدم
موسیقی فجر ۳۲ با معرفی برگزیدگانش به گام آخر رسید

مراسم اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر با حضور هنرمندان و تعدادی از مدیران فرهنگی در تالار وحدت تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر متاثر از یاد و خاطره حادثه دیدگان و آتش نشانان فداکار حادثه آتش سوزی در مجتمع پلاسکو تهران، جمعه شب اول بهمن ماه با حضور هنرمندان و تعدادی از مدیران با چهل دقیقه تاخیر با استقبال گسترده مخاطبان در حالیکه بسیاری از مدعوین به صورت ایستاده در برنامه حضور داشتنند، در تالار وحدت برگزار شد.
حجت الاسلام مازنی، امیر اشرف آریانپور، حسین فریدون، علی مرادخانی، فرزاد طالبی ، محمد سریر، عباس خوشدل، پروین بهمنی، نوید دهقان، رامین بهنا، مظفر شفیعی، جاوید مجلسی، حسین علیشاپور، بابک چمن آرا، پویا نیکپور، فرهاد هراتی، فروغ بهمن پور، بیژن بیژنی، علی اکبر صفی پور، پوریا اخواص، ناصر ایزدی، علی رستمیان، فاضل جمشیدی، بهرام جمالی، حمید بهروزی نیا، شروین مهاجر، حسین پرنیا، وارطان ساهاکیان، حسام اینانلو، پویان بیگلر، میدرضا عاطفی، آریا عظیمی نژاد، علی حسابی از مهمانان ویژه مراسم اختتامیه بودند.
مراسم اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر در حالی برگزار شد که خبری از برگزاری مراسم فرش قرمز نبود.
در ابتدای این مراسم به مناسبت حادثه دلخراش سانحه آتش سوزی در مجتع پلاسکو و شهدای آتش نشان یک دقیقه سکوت اعلام شد.
پخش کلیپی از فعالیت های ستاد برگزاری جشنواره موسیقی فجر با گفتارهایی از علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرزاد طالبی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و اشاد اسلامی برنامه بعدی این بخش از مراسم اختتامیه بود.
حمیدرضا نوربخش مدیر سی و دومین جشنواره موسیقی فجر هم بعد از پخش این کلیپ ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری جشنواره درباره چشم انداز پیش روی این رویداد موسیقایی و مشکلات این حوزه سخنرانی کرد.
وی در سخنانی گفت: در آغاز یادی می کنم از آتش نشانان جان برکف که حیات و سرمایه اصلی زندگی خودشان را برای هموطنان و همنوعان خویش فدا کردند و چه غریبانه از میان ما رفتند این شب عزیز را با یاد خاطره و آنها سپری می کنیم. جشنواره امسال با حوادث تلخی مواجه شد در آستانه جشنواره با رحلت تاثر بار آیت الله هاشمی رفسنجانی مواجه شدیم و به احترام سوگ ایشان جشنواره با دو روز تاخیر آغاز شد که لغو و جابجایی برنامه ها را در پی داشت. جا دارد در همین مجال از مخاطبان و شهروندان عزیزی که به علت این تغییرات برای شرکت و بهره بردای از برنامه ها دچار زحمت شدند عذرخواهی کنم.
مدیر سی و دومین جشنواره موسیقی فجر بیان کرد: کمتر از یکسال پیش در همین مکان و همین نقطه و در مقابل وزیر محترم وقت جناب دکتر جنتی که به سهم خویش از زحمات او سپاسگزاری می کنم از یک آغاز مبارک سخن گفتم. از یک ریل گذاری جدید جشنواره ای با سی سال سابقه به اجمال سخن گفته و به نکاتی اشاره کردم که اهمیت آن ها ارتقای کیفی و استاندارسازی یک جشنواره در قالب و شکل و شمایلی بین المللی بود؛ جشنواره ای که نفس حضور در آن افتخار و اعتبار باشد نه تبری جستن از آن.
نوربخش تاکید کرد: خوشبختانه در دوره پیشین موفقیت هایی به دست آمد و اتفاقات خجسته ای رقم خوردکه اعطای جایزه باربد به آلبوم های منتشر شده در طول سال یکی از آن موارد بود؛ موردی که استمرار آن قطعا موجب و موجد شور و شوق و تحرک و پویایی در صنعت نشر موسیقی و مهمتر از آن دیده شدن فعالان و هنرمندان و انگیزه بخشی بالایی به آنان خواهد شد. بر نیکویی که ثمره اش به اندازه همین یک دوره قابل رویت و بهره برداری است.
رییس دو دوره اخیر جشنواره موسیقی فجر ادامه داد: نکته پر اهمیت دیگر که با نگاهی گذرا به دوره قبلی محسوس و قابل احصا و نتیجه گیری و کارشناسانه است توازن اقبال مخاطبان به انواع موسیقی از جمله توجه بیشتر به موسیقی های جدی هنری و به طور کلی موسیقی ملی کشورمان بود. جالب تر آنکه به لحاظ مالی نیز فاصله فروش این نوع موسیقی ها با انواع موسیقی های پاپ کاهش معناداری پیدا کرد و این باور را که تیراژ مخاطبان موسیقی ملی و جدی کشور به ویژه در جشنواره رو به افول است را بر هم ریخت.
وی افزود: همین جا فرصت مغتنمی است تا به اطلاع برسانم که یکی از موانع عمده در شتاب گیری جشنواره به سمت اعتلا و رشد و پیشرفت نبود بودجه مناسب و مکفی از سوی وزارت ارشاد است و نباید کتمان کرد که هرساله جشنواره برای جبران بخش مهمی از کسری بودجه خود ناگزیر به فروگذاری از برخی اصول هنری است.
به گفته وی، کل بودجه جشنواره موسیقی فجر اندازه مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر نیست و بین بودجه ای که به جشنواره موسیقی فجر اختصاص می یابد با آنچه در اختیار جشنواره فیلم فجر قرار می گیرد تفاوت وجود دارد.
این خواننده موسیقی سنتی ایران اظهار کرد: جشنواره پیشین به عنوان اولین منزل در مسیر جدید و نوپا قطعا کاستی هایی هم داشت و با نقدهای مختلفی هم مواجه شد ولی خرسندم که اعلام نمایم از برکات توجه به نقدهای سازنده جشنواره سی و یکم، این دوره با ارتقای کیفی برتر نسبت به گذشته برگزار شد. توجه و اهمیت بخشیدن فزون تر به نسل جدید موسیقی ایرانی که غالبا از بین هنرمندان جوان و میانسال بوده و تحت عنوان (نسل دیگر) در جشنواره های گذشته برگزار می شد موجب گردید تا با برنامه ریزی مناسب به عنوان یک جشنواره مستقل پایه گذاری و از دل جشنواره موسیقی فجر بیرون آمده و تحت عنوان جشنواره موسیقی کلاسیک برگزار شود، یکی از نکات مهم در این مسیر بود.
مدیر سی و دومین جشنواره موسیقی فجر افزود: از دیگر نکات مهم دومین دور جدید جشنواره موسیقی فجر اصلاح آیین نامه داوری جایزه باربد با هدف ارزیابی دقیق تر آثار و رفع هر گونه شائبه، توجه بیشتر به بخش بانوان، ارتقای کیفی بخش بین الملل با دعوت از هنرمندان شناخته شده در سطح جهان، نشان دادن ظرفیت ها و قابلیت های موسیقی نواحی با دعوت از هنرمندان تمامی اقوام و نواحی مختلف ایران با زبان ها و گویش های فرهنگی متفاوت، توجه به تنوع و تکراری نبودن گروه ها و هنرمندان شرکت کننده، دعوت از تمامی هنرمندان ارزشمند و برجسته برای حضور در جشنواره، وسعت بخشیدن به دایره همکاری ها در بخش های مختلف، مدرن تر کردن روش ها و بهره گیری از مدیاهای متنوع در اطلاع رسانی در جذابیت در این بخش و در نهایت ایجاد تسهیلات بیشتر برای مخاطبان جهت انتخاب برنامه های مورد نظر ، پخش آنلاین برنامه ها به منظور پوشش وسیع تر و اغنای علاقه مندان به موسیقی و جشنواره و مواردی از این دست از اهم تغییرات مثبت و مهم این دوره است. لازم می دانم یکی دیگر از شاخص ترین بخش ها که در ذیل تحولات محتوایی این دوره می گنجد و همانا سنخیت بخشی به عنوان «فجر» در این دوره از جشنواره بود، اشاره کنم. بازخوانی و اجرای آثار ماندگار اوایل پیروزی انقلاب تحت عنوان برنامه های چاووش در این دوره با استقبال خیلی خوب مخاطبان مواجه شد و رنگ و بوی دیگری به جشنواره سی و دوم بخشید. این بخش یکی از بخش های موفق این دوره بود.
نوربخش ادامه داد: به عبارتی روشن تر جشنواره موسیقی فجر برای پویایی و ماندگاری و مبدل شدن به جشنواره ای معتبر و مطرح در سطح ملی و بین المللی نیازمند تفکر و تدبر و برنامه ریزی دقیق با بهره مندی از مشاوران وصاحبنظران در این حوزه و البته با حمایت لازم از سوی مدیران فرهنگی است.
مدیرعامل خانه موسیقی عنوان کرد: در پایان لازم می دانم در کسوت نماینده صنف و نه مدیر جشنواره به چند نکته مهم اشاره کنم. جشنواره موسیقی و اساسا هر نوع جشنواره و رویداد جمعی با موضوعی واحد، تابع رخدادها و اتفاقات هنری آن حوزه در طول سال است و طبیعتا چالش ها، موانع، تنگ نظری ها و مسائل و مشکلات اهالی موسیقی که بیش از سی سال است گریبانگیر آنهاست در جشنواره موسیقی نیز خودنمایی می کند و یک مانع اصلی در رشد و بالندگی مورد انتظار و نیازمند هنرمند امروز حوزه موسیقی است. تا زمانی که مسولان و مدیران ارشد برای موسیقی و جریان هنری آن بستر مناسب توام با آرامش و امنیت شغلی ایجاد نکنند، تا زمانی که برخوردهای سلیقه ای و مخالفت با اجرای کنسرت ها و برنامه های کاملا فرهنگی و موسیقیایی برطرف نشود، به طور طبیعی نمی توان شاهد یک جشنواره با شکوه و بدون نقص بود. تا زمانی که نیمی از ظرفیت بزرگ هنر موسیقی کشور معطل مانده و با روش های غیر فرهنگی و ممانعت های بی مورد دلسرد و بی انگیزه شده است نمی توان جشنواره ای با ظرفیت بالا و جذابیت فراوان به نمایش گذاشت.
بعد از سخنان نوربخش گروه «همنوازان سایه» به خوانندگی حسین علیشاپور قطعاتی برای حاضران در مراسم اجرا کردند.
به گزارش خبرنگار مهر بعد از اجرای این برنامه علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نمایندگی از سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که در این مراسم حضور نیافته بود، متن پیام او را قرائت کرد.
در متن پیام سید رضا صالحی امیری آمده است:
«بسم الله الرحمن الرحمن الرحیم / میهمانان ارجمند آیین اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر
شهادت مظلومانه عده ای از آتش نشانان قهرمان کشور و جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان در پی حادثه ناگوار فروریختن ساختمان تجاری، همه ما را در غم و اندوه عمیق فرو برده است. با وجود برنامه ریزی قبلی برای حاضر شدن در جمع فرهیخته شما گرامیان، به منظور ابراز همدردی با داغدیدگان این حادثه، توفیق حضور از این حقیر سلب شد.
جا دارد در ابتدای سخن از حضور و همراهی هوشمندانه اصحاب فرهنگ و جامعه هنری در مراسم بدرقه یار دیرین انقلاب و همراه همیشگی امام راحل و مقام معظم رهبری، آیت الله هاشمی رفسنجانی که آغاز این جشنواره را هم با تاخیر مواجه کرد، صمیمانه قدردانی کنم. از هنرمندان عزیزی هم که شب گذشته اجراهای خود را به روح بلند آتش نشانان قهرمانمان تقدیم کردند، تشکر می کنم.
سخن از موسیقی است. هنری فاخر، متعالی و ماندگار که ریشه در هویت تاریخی و تمدنی این مرزوبوم دارد. زبان انتقال ارزش ها و فضایل اخلاقی و انسانی. جلوه ای ناب از هنر غنی این سرزمین که در ضمیر همه مردمان از زن و مرد، پیر و جوان، روستایی و شهری و با هر ذائقه و سلیقه ای وجود دارد.
موسیقی، زبان گفت و گو است و گفت و گو نیاز امروز جامعه ایرانی است. موسیقی زبان تعالی، نشاط، همگرایی و همدلی است و جامعه امروز نیازمند نشاط است. موسیقی تقویت حس همبستگی، کار گروهی و خرد جمعی است و جامعه امروز بیش از هر زمان به وحدت و انسجام نیاز دارد.
جامعه موسیقایی کشور هم به وحدت و همدلی نیاز دارد. برای برداشتن موانع و عبور از تنگناها نیازمند همدلی و مدارا هستیم. در سایه وفاق و اتحاد می توان بر مشکلات فائق آمد و به آینده امیدوار بود. امید فردای ما در گرو اتحاد امروز ماست. از این رو انتظار می رود جشنواره ها از جمله جشنواره موسیقی نماد آشتی و اتحاد و انسجام باشد که اگر چنین شد، آن گاه می توان به برداشتن گام های جدی برای رفع مشکلات اندیشید. می توان سایه تصدیگری دولتی را از سر اصحاب فرهنگ دور کرد و کار هنر را به اهل هنر سپرد. اینجانب مصمم هستم تا در دوره مسئولیتم به تقویت نهادهای صنفی و کاهش تصدیگری دولتی در حد مقدور جامه عمل بپوشانم.
همچنانکه دفاع از کیان و ساحت مقدس فرهنگ و هنر را وظیفه خود می دانم. دفاع از کیان موسیقی، دفاع از هنر و هویت ملی ماست. هنر موسیقی نگاهبان آیین و سنت های ارزشمند این جامعه بوده است. این یک واقعیت غیر قابل کتمان است که هنر ایرانی درخشان ترین نقش را در ادوار تاریخی ایفا کرده است. بخش عمده ای از تاریخ و تمدن ما با هنر گره خورده است. معماری، هنرهای تجسمی همچون خط و نقاشی و هنرهای دیگر جلوه هایی از هنر اسلامی و ایرانی است. موسیقی آیینی، زبان حفظ سنت های اصیل و انتقال آن به نسل های بعدی بوده است. موسیقی نواحی، بازگو کننده آداب و رسوم و عنصر هویت بخش مناطق مختلف ایران زمین بوده است.
امروز هم موسیقی می تواند و باید معرفت عمومی، تفکر، آگاهی و اندیشه را در جامعه ارتقا ببخشد. موسیقی می تواند به کاهش آسیب های اجتماعی یاری رساند. موسیقی می تواند تنوع و تکثر فرهنگی جامعه را عینیت ببخشد. در جامعه متنوع و متکثر فرهنگی، همه سلایق و ذائقه ها باید بتوانند در چارچوب شرع و قانون، به موسیقی مورد علاقه خود دسترسی داشته باشند. نباید با ایجاد محدودیت و تنگ نظری، نشاط را از جامعه سلب کنیم که اگر چنین شود، هزینه زیرزمینی شدن هنر و تاوان آن سهمگین خواهد بود. به این خاطر است که دفاع از هنر و حفظ حقوق و کرامت همه هنرمندان را از اولویت های خود می دانم. اگر از ضرورت ثبات و آرامش و تعامل سخن می گویم، به هیچ وجه به معنای نادیده انگاشتن حقوق هنرمندان نیست. اگر از توسعه فضاهای موسیقی و افزایش بودجه این بخش سخن می گویم، نه از سر لطف یا منت، بلکه حق اولیه اصحاب فرهنگ و هنر بوده و همگان باید بپذیرند که ساحت هنر را پاس بدارند.
در پایان مراتب تقدیر و سپاسگزاری خود را از همه هنرمندان عزیزی که در طول برگزاری جشنواره با حضور و اجراهای زیبای خود، بر رونق این رویداد افزودند و نیز از مخاطبان فرهیخته بویژه جوانان و علاقه مندانی که پای این اجراها نشستند و شور و شعفی مضاعف بدان بخشیدند، ابراز می کنم و به دست اندرکاران این جشنواره که با تلاش شبانه روزی در برگزاری موفق جشنواره کوشیدند، خدا قوت و خسته نباشید می گویم.
به منتخبان این جشنواره هم صمیمانه تبریک می گویم و آرزو می کنم هنر آن ها ماندگار و در خدمت مردم و ارزش های والای انسانی قرار گیرد.
امیدوارم پایان این جشنواره نقطه آغازی برای گفت و گو، وحدت و همدلی بیشتر و برداشتن گام هایی موثر برای ارتقای وضعیت موسیقی کشور و طنین آن در جهان امروز باشد که به گفته حافظ شیرین سخن: حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت / آری به اتفاق جهان می توان گرفت.
سیدرضا صالحی امیری / اول بهمن نود و پنج»
تقدیر از رسانه های برگزیده سی و دومین جشنواره موسیقی فجر بخش بعدی مراسم اختتامیه بود که مهدی وجدانی مدیر روابط عمومی جشنواره با اعلام اینکه این بخش برای نخستین بار در جشنواره موسیقی فجر گنجانده شده است، گفت: اهالی رسانه کسانی هستند که بی ادعا همیشه به پوشش برنامه های هنری می پردازند و جا داشت که زحمات آنها دیده شود.
وی در این بخش برگزیدگان را به ترتیب زیر اعلام کرد:
منتخبان بخش رسانه
۵ خبرنگار حوزه رسانه (به ترتیب حروف الفبا): مینا آتشی، ندا رادمهر، علیرضا سعیدی خبرنگار موسیقی خبرگزاری مهر، حسین سلیمی، یاسر یگانه
روزنامه برتر: با تشکر از روزنانه هنرمند، صفحه موسیقی روزنامه ایران برگزیده شد.
برنامه رادیویی نیستان برنامه برگزیده شنیداری و سایت موسیقی ما در حوزه فضای مجازی به عنوان رسانه های برگزیده معرفی شدند.
از بین خبرگزاری های فعال، ضمن تقدیر از خبرگزاری ایلنا، خبرگزاری مهر برگزیده اعلام شد.
پخش آنلاین کنسرتهای ششمین روز جشنواره فجر لغو شد

برای همدردی با حادثه دیدگان و مردم غمزدهای که در انتظار شنیدن خبر سلامتی آتشنشانان با غیرتشان هستند، پخش آنلاین کنسرتهای ششمین روز جشنواره موسیقی فجر لغو شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، پنج شنبه 30 دی 1395 ساختمان پلاسکو در تهران فرو ریخت و تعداد بسیاری از هموطنانمان در این حادثه مصدوم شدند و تعداد بسیاری هم زیر آوار مانده اند.
حامد عنقا مدیر سامانه کنسرت آنلاین کشورصبح امروز اعلام کرد که پخش آنلاین اجراهای ششمین روز جشنواره موسیقی فجر برای همدردی با حادثه دیدگان فاجعه پلاسکو لغو شده است.
همچنین عنقا درباره کسانی که کد دیدن آنلاین اجراهای امشب را خریده اند گفت: عزیزانی که امتیاز دیدن آنلاین کنسرت های امشب را خریده اند، می توانند فردا جمعه یکم بهمن این اجراها را به صورت آفلاین ببینند.
ساختمان پلاسکو صبح امروز براثر آتش سوزی فرو ریخت و تا کنون آمار 70 مصدوم تایید شده و آمار رسمی از کشته شدگان و شهیدان آتش نشان اعلام نشده است.
با تمهیداتی که مسئولان شرکت «حام» اندیشیدهاند، کاربران ایرانی در هر کجای کشور که باشند با حداقلِ سرعت اینترنت میتوانند کنسرتهای آنلاین را ببینند. علاقهمندان به دیدنِ کنسرتهای آنلاین میتوانند با مراجعه به سایت www.e-haam.ir ثبت نام خود را انجام و اجراهای آنلاین و آفلاین را ببینند.
آغاز شب هفتم جشنواره موسیقی فجر در بهت حادثه پلاسکو

حادثه صبح امروز ساختمان پلاسکو در تهران جشنواره موسیقی فجر را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.
به گزارش خبرنگار موسیقی فارس، هفتمین شب جشنواره موسیقی فجر در حالی آغاز میشود که حادثه صبح امروز ساختمان پلاسکو در تهران و ریزش آن، این رویداد هنری را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.
هم اکنون در حالی تالار وحدت میزبان اجرای مشترک گروه پیانو «یگور شوتسوف» از کشور اکراین و آنسامبل زهی شهرزاد است که به دلیل نزدیکی برگزاری سالن کنسرت به ساختمان فروریخته پلاسکو، خیابانهای مجاور به دلیل امداد رسانی مسدود شدهاند و مخاطبان این کنسرت برای حضور در تالار وحدت با مشکلاتd روبهرو شدهاند.
اغلب حاضرین در سالن لحظه به لحظه اخبار ساختمان پلاسکو را از طریق تلفنهای همراههشان پیگیری میکنند و اجراهای امروز جشنواره به دلیل همین موضوع با یک دقیقه سکوت آغاز میشوند.
همچنین کنسرتهایی که قرار بود امروز به صورت آنلاین برای مخاطبان پخش شود نیز به دلیل همدردی با داغداران این حادثه لغو شده است و این برنامهها مانند شبهای گذشته آنلاین پخش نخواهد شد.
هم اکنون تالارهای رودکی، برج آزادی، فرهنگسرای نیاوران، سالن میلاد نمایشگاه به ترتیب میزبان برگزاری کنسرتهای گروه موسیقی نواحی ایران، گروه ایل یانگ، پویان بیگلر و محسن یگانه هستند.
معرفی کاندیداهای جایزه باربد

کاندیداهای بخشهای پاپ، پاپ بیکلام، کلاسیک، تلفیقی، ایرانی دستگاهی بیکلام، ایرانی دستگاهی با کلام، ایرانی معاصر بیکلام و ایرانی معاصر با کلام سی و دومین جشنواره موسیقی فجر برای جایزه باربد معرفی شدند.
به گزارش ایلنا، در بخش موسیقی پاپ با کلام کاندیداهای بهترین آلبوم به شرح زیر است :
کاوه یغمایی برای آلبوم (منشور)
محسن چاووشی برای آلبوم (امیر بیگزند)
امیر داداش زاده برای آلبوم (سلطان)
اشکان ماهری برای آلبوم (پرگار)
گروه مون هد برای آلبوم (افق رویداد)
نامزدهای بخش آهنگسازی پاپ :
محسن چاووشی برای آلبوم (امیر بیگزند)
امیر داداش زاده برای آلبوم (سلطان)
اشکان ماهری برای آلبوم (پرگار)
کاوه یغمایی برای آلبوم (منشور)
رضا آریایی برای آلبوم (خط پا)
نامزدهای بخش آهنگسازی پاپ بیکلام
پویان جوان برای آلبوم (یک بعدازظهر پیانویی)
احمد میرمعصومی برای آلبوم (نجوای شبانه)
مهبد شفیع نژاد برای آلبوم (سکوت آبی)
پیروز بشردوست برای آلبوم (جانان)
آرش بهزادی برای آلبوم (با چشمان بسته)
نامزدهای بخش آهنگسازی کلاسیک
احمد پژمان برای آلبوم (دیورتیمنتو)
پیمان سلطانی برای آلبوم (گفت و شنید)
هوشنگ کامکار برای آلبوم (باغهای پژمان)
پویا بابا علی برای آلبوم (سفر به خویشتن)
علیرضا مشایخی برای آلبوم (گرند کنسرتو)
نامزدهای آهنگسازی بخش تلفیقی
امیردارابی برای آلبوم برای (دستان تنها)
گروه دال برای آلبوم گذر (اردیبهشت)
زکریایوسفی برای آلبوم (پیدای ناپیدا)
حمزه یگانه برای آلبوم (کاهگل)
رامین بهنا برای آلبوم (بهنا)
نامزدهای آهنگسازی بخش موسیقی دستگاهی بیکلام
فردین کریم خاوری برای آلبوم (طره گیسو)
بهاره فیاضی برای آلبوم (روشنا)
عیسی غفاری برای آلبوم (ردیف نو)
آزاده احمدی برای آلبوم (تا برویند شوقها)
بهزاد رواقی برای آلبوم (درنگ)
نامزدهای آهنگسازی بخش ایرانی دستگاهی با کلام
مهدی حاجقاسمی برای آلبوم (اجاق سرد)
نوید دهقان برای آلبوم (از جان و از دل)
احسان ذبیحیفر برای آلبوم (ابرو کمان)
صادق موسوی برای آلبوم (لب خوانی)
مهدی پناهی برای آلبوم (گل بایوم)
نامزدهای خوانندگی بخش موسیقی دستگاهی با کلام
علی خدایی برای آلبوم (رندانه)
وحید تاج برای آلبوم (اجاق سرد)
مهدی شهسوار برای آلبوم (بیات ترک)
سالار عقیلی برای آلبوم (از جان و از دل)
محمد معتمدی برای آلبوم (ابر و کمان)
نامزدهای آهنگسازی موسیقی ایرانی بیکلام
شهرام غلامی برای آلبوم (دایرهها)
حمید قنبری برای آلبوم (در دام ریتم)
شروین مهاجر برای آلبوم (کهن کمان)
فراز کاویانی برای آلبوم (هبوط)
نیما دلنوازی برای آلبوم از (ری تا تیسفون)
نامزدهای آهنگسازی بخش موسیقی ایرانی با کلام
فردین خلعتبری برای آلبوم (من عاشق چشمت شدم)
پیمان سلطانی برای آلبوم (عاشق میشویم)
مهیار علیزاده برای (دخت پریوار)
سهراب پورناظری برای آلبوم (خداوندان اسرار)
مجید درخشانی برای آلبوم (خروش)
نامزدهای خوانندگی بخش معاصر با کلام
علیرضا قربانی برای آلبوم (من عاشق چشمت شدم)
سالار عقیلی برای آلبوم (عاشق میشویم)
همایون شجریان برای آلبوم (خداوندان اسرار)
علیرضا قربانی برای آلبوم (دخت پریوار)
پوریا اخواص برای آلبوم (سایههای مست)
نامزدهای بخش بهترین ناشر
آوا خورشید
پرده هنر موسیقی
پردیس معاصر موسیقی
نقطه تعریف
هرمس
بخش جایزهی «باربد» از سال گذشته به ساختار این رویداد هنری با محوریت انتخاب آثار برتر تولید شده اضافه شد.
هیات داوران «جایزه باربد» این دوره، تولیدات موسیقایی را در طول بازه زمانی یک ساله از مهر ۹۴ تا مهر ۹۵ مورد بررسی و ارزیابی قرار دادهاند
سازهای ارکسترال در هفتمین شب جشنواره مینوازند

هفتمین شب از سی و دومین جشنواره موسیقی فجر با اجرای دوباره ارکستر ملی و اجرای مشترک ارکستر سمفونیک و ارکستر ایتالیایی و ۹ اجرای دیگر برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در هفتمین شب از سی و دومین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر ۱۱ اجرا در ۶ سالن برگزار میشود.
در تالار وحدت و از ساعت ۱۸:۳۰ ارکستر یگور شوتسوف از اکراین و آنسامبل زهی شهرزاد روی صحنه میرود. همچنین از ساعت ۲۱:۳۰ اجرای ارکستر سمفونیک تهران به همراه ارکستر ایتالیا برگزار میشود.
تالار رودکی از ساعت ۱۸:۳۰ گروه شواش مازندران به سرپرستی محمد ابراهیم عالمی روی صحنه میرود و ساعت ۲۱:۳۰ گروه لیان به سرپرستی محسن لیان از استان بوشهر در این تالار اجرا دارد.
برج آزادی ساعت ۱۸:۳۰ میزبان گروه ایل بانگ بختیاری به سرپرستی کوروش اسدپور است و ساعت ۲۱:۳۰ آریا عظیمینژاد اجرا دارد.
فرهنگسرای نیاوران ساعت ۱۸:۳۰ میزبان پویان بیگلر است همچنین گروه چهارباغ به سرپرستی علی رستمیان و محمدرضا رستمیان اجرا دارد.
سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی ساعت ۱۹ میزبان محسن یگانه در بخش پاپ جشنواره فجر است و زانیار خسروی از ساعت۲۲ در این سالن اجرا دارد.
از ساعت ۲۱:۳۰ ارکستر ملی ایران به رهبری فریدون شهبازیان و خوانندگی علیرضا افتخاری برای دومین بار در این جشنواره در برج میلاد روی صحنه میرود.
کوبه ای "سای" ژاپن، آنتونیو زومباخو پرتغالی

در ششمین شب از سی و دومین جشنواره بین المللی موسیقی فجر دو گروه از کشور ژاپن و پرتغال در بخش بین الملل در تالار وحدت روی صحنه رفتند.
گروه کوبه ای « سای» ژاپن در اولین سئانس و از ساعت 18:30 در تالار وحدت روی صحنه رفت.
این گروه سه نفره که در سال ۲۰۰۵ میلادی تشکیل شده، باکید بر سازهای سنتی ژاپن و ترویج موسیقی اصیل این کشور در کشورهای مختلف کنسرت برگزار کرده است. این گروه موسیقی تاکنون در چین، امارات، جمهوری آذربایجان، پاناما و آمریکا اجرا داشته است و در کشور ژاپن نیز برگزیده بزرگترین مسابقه طبل ژاپنی شده است.
قدرت بدنی بالا و انعطافپذیری بدن نوازندگان از ویژگیهای خاص این اجرا بود.
هیرویاسو کوبایاشی (سفیر ژاپن در ایران) مهمان ویژه این اجرا بود. مجید رجبیمعمار (مدیرعامل خانه هنرمندان ایران) و سید عباس سجادی (مدیرعامل فرهنگسرای نیاوران) نیز از مهمانان این اجرا بودند.
«آنتونیو زومباخو»، خواننده اهل کشور پرتغال که از ساعت 21:30 در تالار وحدت روی صحنه رفت از عشق و آفرینش خواند.
زومباخو به همراه گروه پنج نفره اش موسیقی فادو را در تالار وحدت اجرا کرد.
این موسیقی غم، ناله، عشق، اندوه و تقدیر را بیان می کند به معنی سرنوشت است و پرتغالی ها از آن به عنوان "بلوز" یاد می کنند.
این موسیقی در محل تولد زومباخو یک سبک رایج است و برخی آن را برگرفته از موسیقی عربی و برخی دیگر نشات گرفته از ترانه های دریانوردان می دانند.
این هنرمند در بدو ورودش به روی صحنه به مخاطبان حاضر در سالن به زبان فارسی سلام کرد و خودش را معرفی کرد و گفت "من آنتونیو زومباخو هستم" و سپس اجرایش را آغاز کرد.
او قطعات تکنوازی همراه با آواز، دو نوازی همراه با آواز و گروهی بی نظیری را اجرا کرد که تشویق های مخاطبان را به همراه داشت.
این هنرمند در بخشی از اجرایش از مخاطبان خواست که او را با کلمه "پیس پیس" و سوت زدن همراهی کنند. و پس از اجرای این قطعه به مخاطبان گفت: بسیار عالی بودید.
گروه آنتونیو زومباخو متشکل از ترومپت ، ساکسوفون ، ماندولین ، کنترباس و گیتار و درامز بود ، البته ست درامز امشب کمی متفاوت بود و از فریم درامهای خاص موسیقی پرتقال در آن دیده میشد . فضای آرام و لطیفی به واسطه موسیقی خاص زومباخو در تالار وحدت ایجاد شد.
اجرای آنتونیو زومباخو یکی از بهترین اجراهای جشنواره در بخش بینالملل بود و جای آن بود تا پیش از جشنواره با تبلیغ سبک و مختصات گروههایی همچون گروه آنتونیو زومباخو فضایی برای استقبال علاقهمندان به این نوع موسیقی ایجاد شود تا هنگام اجرای هنرمندان سطح بالای جهانی در کشورمان بیش از نیمی از سالن خالی باشد !!!
زومباخو فعالیتش را با اجرای موسیقی فادو در سال ۲۰۰۲ آغاز کرد و دو سال بعد اولین آلبوم رسمی خودش را منتشر کرد. این هنرمند تا سال ۲۰۱۶، شش آلبوم دیگر نیز در سطح دنیا منتشر کرد.
باید تلاش کنیم موسیقیایران از مرزها خارج شود

ارکستر ملی بخشی از هویت ماست
وزیر ارشاد تاکید کرد که ارکستر ملی بخشی از هویت ماست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سید رضا صالحیامیری در حاشیه اجرای ارکستر ملی ایران با بیان اینکه ارکستر ملی بخشی از هویت ماست، گفت: همه ما به این هنرمندان بهخصوص استاد شهبازیان افتخار میکنیم.
او ادامه داد: حضور من اینجا در حقیقت توجهی بوده به هنر موسیقی و اصحاب موسیقی همچنین برای ارکستر ملی ایران احترام ویژهای قائل هستم.
صالحیامیری همچنین با بیان اینکه موسیقی باعث نشاط جامعه میشود، اظهارکرد: این حوزه از موسیقی میتواند در نشاط جوانان تاثیر زیادی داشته باشد.
وزیر ارشاد تاکید کرد: باید تلاش کنیم موسیقی ما از مرزهای ایران خارج شود تا پیام صلح، وحدت و انسجام را به همه جهانیان منتقل کند.
او در پاسخ به اینکه برای ثبات ارکستر چه برنامهای دارید پاسخی نداد.
وزیر ارشاد با بیان اینکه امشب یکی از شبهای زیبای موسیقی ایران بود، ادامه داد: ارکستر ملی به رهبری استاد شهبازیان و خوانندگی آقای افتخاری لبخند را به چهره های مردم نشاند. نشاط و شادی جوانان آرزوی ما و دولت است و دوست داریم جوانان همیشه با نشاط و شاد باشند.
او با تاکید بر اینکه نسل جوان ما انسانهای خوش قلب و فرهیخته ای هستند ادامه داد: ما باید جوانان را به رسمیت بشناسیم جوانان امروز به هنر موسیقی، شعر و معنویت نیاز دارد و ما باید در حوزه های موسیقی، تئاتر، سینما و قرآنی تلاش کنیم تا معونیت، معرفت و هنر را در نسل جوان منتشر کنیم.
صالحی امیری درباره ارکستر ملی گفت: آنچه مهم است تدوام حیات این ارکستر است و خوشبختانه برای سال آینده برای هر دو ارکستر سمفونیک و ملی بودجه 12 میلیارد تومان تصویب کردیم و انشالله در سال آتی شاهد اجراهای مستمر ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک در تهران و سایر کشورها خواهیم بود.
او در پاسخ به این سوال که چه توضیحی درباره لغو دو اجرای مهم سی و دومین جشنواره موسیقی فجر دارد، گفت: نمی خواهم به این سوال پاسخ دهم.
اجراهای کنسرت آنلاین مشخص شد

سامانه پخش آنلاین کنسرتهای موسیقی از میان اجراهای چهارمین روز جشنواره موسیقی فجر، ۵ اجرا را به صورت آنلاین و ۲ اجرا را به صورت آفلاین برای علاقهمندان پخش میکند.
به گزارش ایلنا، برنامه پخش آنلاین کنسرتهای سی و دومین جشنواره موسیقی فجر در سومین روز این جشنواره هم پیگیری شد که طبق برنامه ریزی های انجام گرفته یکشنبه ۲۶ دی کنسرتهای «ارکستر مهر» به رهبری ناصر ایزدی، گروه کُر «نامیرا» به رهبری فرهاد هراتی و گروه فیلارمونیک ایران به رهبری علیرضا شفقی نژاد، ارکستر «بادی کارا» به رهبری بردیا کیارس و ترانههای ماندگار به رهبری آرمین قیطاسی به صورت آنلاین برای علاقهمندان به موسیقی از طریق سامانه «حام» پخش شد.
شب گذشته هیچکدام از اجراها پخش آفلاین نداشت.
روندِ پخش آنلاین کنسرتهای سیودومین جشنواره موسیقی فجر امشب دوشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۵ با پخش آنلاین ۵ کنسرت و پخش آفلاینِ ۲ اجرای دیگر دنبال میشود که به این ترتیب ارکستر ملی ایران به رهبری فریدون شهبازیان و خوانندگی علیرضا افتخاری، ارکستر «نیلپر» به رهبری نوید گوهری، «خنیاگران مهر» به آهنگسازی بهزاد عبدی و خوانندگی وحید تاج، گروه «آزار» از ارمنستان و ارکستر فیلارمونیک کردستان به رهبری مهدی احمدی اجرایشان به صورت آنلاین پخش میشود.
ضمن اینکه کنسرت گروه های «آن» و گروه «لوتوس» به صورت آفلاین در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد. برنامههای آفلاین کمتر از ۲۴ ساعت پس از اتمام اجرا روی سامانه حام بارگذاری میشود.
ارکستر ملی در چهارمین روز جشنواره فجر به صدا درمیآید

چهارمین روز جشنواره موسیقی فجر با اجرای ارکستر ملی به خوانندگی علیرضا افتخاری همراه است. از مهرماه امسال که فریدون شهبازیان چوب رهبری این ارکستر را به دست گرفته، این اولین اجرای صحنهای ارکستر ملی است.
به گزارش ایسنا، تالار وحدت دوشنبه ٢٧ دیماه میزبان اجرای ارکستر ملی ایران به رهبری فریدون شهبازیان و خوانندگی علیرضا افتخاری است. این اجرا ساعت ١٨:٣٠ برگزار میشود.
در ادامه، ارکستر «نیلپر» و گروه «خنیاگران مهر» در یک سانس مشترک (ساعت ٢١:٣٠) در همین تالار اجرا خواهند کرد.
تالار رودکی ساعت ١٨:٣٠ و ٢١:٣٠ به ترتیب شاهد اجرای گروه ارمنستانی «آزار» و ارکستر فیلارمونیک کردستان خواهد بود. پیش از این قرار بود گروه «شوسان تریو» در یک سانس مشترک با «آزار» به صحنه برود، اما اجرای «شوسان تریو» لغو شد. دلیل این موضوع «کافی نبودن تاریخ اعتبار گذرنامه یکی از اعضایش» اعلام شد.
دو گروه «داماهی» و «کماکان» نیز ساعت ١٨:٣٠ و ٢١:٣٠ در برج آزادی برای مخاطبان اجرا میکنند.
فرهنگسرای نیاوران نیز شاهد هنرنمایی گروه «آن» در ساعت ١٨:٣٠ و گروه «لوتوس» در ساعت ٢١:٣٠ خواهد بود.
میثم ابراهیمی ساعت ١٩ و اشوان ساعت ٢٢ در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی روی صحنه میروند. محمد علیزاده نیز اولین اجرا از چهار اجرای خود در این جشنواره را در ساعت ٢١:٣٠ در برج میلاد برگزار خواهد کرد.
انتخاب بهترین لباسها در جشنواره موسیقی فجر

دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس از اعزام کارشناسان این حوزه به کنسرتها در سیودومین جشنواره موسیقی فجر و انتخاب برترین لباس گروهای موسیقی خبر داد.
حمید قبادی در گفتوگو با ایسنا، درباره انتخاب بهترین لباسها در جشنواره موسیقی فجر توضیح داد: هنرمندان و فعالان هنری به عنوان گروههای مرجع و موثر در جامعه مورد توجه هستند؛ ضمن این که گروهای هنری یکی از شاخصها و فعالیتهایشان انتخاب لباس موثر است.
او افزود: جشنواره موسیقی فجر از پیشنهاد کارگروه ساماندهی مد و لباس برای انتخاب لباس برتر گروههای موسیقی استقبال کرد تا با هدف توجه خاص به لباس هنرمندان به ویژه در اجراهای بخش موسیقی ایرانی، برترینها شناسایی و به عنوان برگزیده معرفی شوند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس با بیان این که حوزه لباس ایرانی در بخش موسیقی سنتی و نواحی مد نظر ماست، گفت: کارگروه با اعزام کارشناسانی به اجراهای سیودومین جشنواره موسیقی فجر درصدد است از بین گروههای موسیقی بهترین آنها را که واجد ویژگیها و شاخصهای مد نظر ما در حوزه لباس هستند را انتخاب و معرفی کند.
قبادی درباره ویژگیهای مد نظر کارگروه مد و لباس توضیح داد: استفاده از طرحها و پارچه ایرانی، تلفیق رنگ و طرح مناسب به ویژه استفاده کاربردی و راحتی لباس از شاخصهای انتخاب ما هستند که مورد توجه کارشناسان این حوزه قرار میگیرد. عکس لباس گروهها تا روز آخر جمعآوری میشود و پیشنهاد ما در این زمینه تا قبل از اختتامیه به ستاد جشنواره اعلام خواهد شد. گروه برتر از سوی کارگروه تقدیر خواهد شد.
صحنهای از زنانگیهای کردی در نیاوران

گروه «ژیوار» اجرای خود در سیودومین جشنواره موسیقی فجر را به نوازنده زن پیشکسوت سنتور، ارفع اطرائی که در حال حاضربرای درمان سرطان به آمریکا رفته است، تقدیم کرد.
به گزارش ایسنا، سومین اجرای ویژه بانوان ۲۶ دی ماه با لباس و سربندهای رنگارنگ کردی روی صحنه فرهنگسرای نیاوران رفت و با استقبال بسیار مخاطبان مواجه شد. این گروه برای شناساندن لباس و موسیقی کردی تاکنون اجراهای متعددی در سفارتخانهها در روز ملی کشورهای گوناگون داشته است.
در بخش اول اجرای این گروه قطعات «ترمه»، «گورانی»، «ضرب گورانی»، «دل شیدا»، «ژیوارانه»، «رنگ ژیوارانه» و «دیوان عشق» نواخته شد.
پیش از شروع بخش دوم، سونیا پوریامین، مجری و تهیهکننده تلویزیون، روی صحنه آمد و بیان کرد: ما معتقدیم ما زنان در خانه تصمیمگیرنده هستیم پس در جامعه هم میتوانیم همین کار را انجام دهیم. زنان در طول ۳۵ سال گذشته وارد عرصه شدند اما تنها ۱۴ درصد زنان در جامعه مشغول به کار هستند و ۲ درصد در بخش مدیریتی فعالیت میکنند.
او ادامه داد: ما میپذیریم که تجربه بسیاری از کارها را نداریم اما نمیتوانیم خودمان را دستکم بگیریم. اگر از ما بپرسند ۵ نوازنده یا خواننده زن در جامعه خودمان را نام ببریم، میتوانیم این کار را انجام دهیم؟ ما نسبت به بسیاری از موارد به ویژه جامعه زنان بیتفاوت هستیم و زمان آن رسیده که ما زنان به بسیاری از این موارد واکنش نشان دهیم. در جشنواره موسیقی سالن کوچکی مثل فرهنگسرای نیاوران را به زنان اختصاص میدهند چون مطمئن نیستند همه صندلیهای آن پر شود.
پوریامین اضافه کرد: گروه «ژیوار» از سال ۷۹ در حال فعالیت است. بدون اغراق در بخش موسیقی پایدار مانده وگرنه با اجرا در سالنهای ۲۰۰ نفره نمیتوان چرخ موسیقی بانوان را چرخاند. ما مثل کالاهای ایرانی شدیم و یادمان میرود که این کالاها را فرزندان، برادران و پدران ما تولید میکنند.
این مجری تلویزیونی افزود: در جنگ جهانی دوم در انگلستان هر کسی که از کالاهای تولید داخل استفاده میکرد به او یک کارت طلایی میدادند و از او در کلیسا با افتخار نام میبردند. ما نیز نباید استفاده از کالاهای تولید داخل را فراموش کنیم. وقت آن رسیده که ما زنان در جامعه به عنوان مصلح اجتماعی فکر کنیم. اگر ما بخواهیم سالنهایی که برای اجرای موسیقی به زنان اختصاص میدهند، مملو از جمعیت خواهد شد و مسوولان مجبور میشوند سالنهای بزرگتری را در اختیار بانوان بگذارند.
او بیان کرد: شاید ما به عملکرد خودمان واقف نیستیم. این شبها گروهای بانوان را تنها نگذاریم و به زنان فکر کنیم تا بتوانیم سالهای آینده درخواست سالنهای بزرگتر را داشته باشیم و از گروههای موسیقی زنان این مرز و بوم حمایت کنیم.
پوریامین گفت: کنسرت امشب گروه «ژیوار» به یکی از بهترین نوازندههای سنتور زن در ایران به نام ارفع اطرائی تقدیم شده است؛ بانوی عزیزی که به دلیل بیماری در بین ما نیست و در آمریکا مشغول مداوای سرطان است. زنی که هر سال با عشق روبروی گروه ژیوار مینشست.
بخش دوم اجرا با حرکات آیینی چهرزاد شیخالاسلامی شروع شد که حاضران از آن استقبال زیادی کردند و درخواست اجرای دوباره آن را داشتند.
«کوههای مهآلود»، «زمانه»، «من زنم»، «ماه و مهتاب»، «نازمه که»، «ضربی نازمه که» قطعاتی بودند که در بخش دوم اجرا شدند که با تکنوازی دف، عود و تنبک همراه بود.
شمسی فضلاللهی - بازیگر - نسرین ناصحی و شهلا میلانی از پیشکسوتان آواز موسیقی زنان ایران از جمله مهمانان این اجرا بودند.
از نکات حاشیهای این اجرا ورود تماشاگران با گذشت نیمساعت از کنسرت در سالن بود. همچنین در این اجرا قطعات اجرا شده گروه ژیوار با آنچه در دفترچه راهنمای سیودومین جشنواره موسیقی فجر ثبت شده بود، تفاوت داشت. البته «ژیوار» بروشوری که خودش تهیه کرده و اطلاعات گروه در آن درج شده بود را بین حاضران توزیع کرد.
ناسو نادری، مهزاد خردمند، مهناز کاشانی، تینا لاجوردیان، پرستو مرادی، سحر هاشمی، آتوسا افشاری، چهرزاد شیخالاسلامی گروه ژیوار به سرپرستی ژیوار شیخالاسلامی را در سیودومین جشنواره موسیقی فجر همراهی میکردند. آهنگسازی و تنظیم کننده قطعات را بهمن بهمرام انجام داده بود.
بانوان پیشکسوت آواز روی صحنه جشنواره فجر

نسرین ناصحی، شهلا میلانی، فریبا اسدی و آتوسیان در کنسرت گروه «نگین» روی صحنه آمدند و قطعه «ایران ایران» ساخته محمد سریر را اجرا کردند.
به گزارش ایسنا، در سومین شب از سیودومین جشنواره موسیقی فجر در بخش بانوان گروه «نگین» به سرپرستی نگین سریر در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران به صحنه رفت. این گروه قطعاتی ساخته محمد سریر و انوشیروان روحانی را اجرا کردند که در کنار آن برخی از قطعات کلاسیک فیلمهای قدیمی نیز نواخته شد. گروه «نگین» برخی از این قطعات کلاسیک را برای نخستین بار اجرا میکرد.
«گل سنگ»، «عاشقانه»، «رویای جوانی»، «دلیار»، «تاراج خزان»، «من هم گریه کردم»، «مادر» و چند قطعه انگلیسی از جمله قطعاتی بودند که این گروه اجرا کردند. نازنین جلالی فراهانی، خواننده گروه برای اجرای آخرین قطعه از پیشکسوتان موسیقی بانوان در زمینه آواز حاضر در سالن خواست که روی صحنه بروند و قطعه «ایران ایران» ساخته محمد سریر را با هم بخوانند.
به گزارش ایسنا، بسیاری از مخاطبانی که حداقل نیم ساعت قبل از شروع در فرهنگسرای نیاوران حاضر شده بودند، از این که مجبور بودند تا شروع اجرا و ورود به ساختمان فرهنگسرا در سرما و محوطه بیرونی بمانند معترض بودند.
بسیاری از۲۶۳ صندلی سالن فرهنگسرای نیاوران برای اجرای گروه «نگین» خالی بود.
نیلوفر ابراهیمی (نوازنده فلوت)، نازنین جلالی فراهانی (خواننده) و نگین سریر (سرپرست و نوازنده پیانو) اعضای گروه نگین هستند که با لباسهای قابل توجهای به رنگ مشکی و قرمز روی صحنه حاضر شدند.
گروه موسیقی «نگین» فعالیت خود را از سال ۱۳۹۰ با اجرای برنامههای موسیقی کلاسیک و پاپ آغاز کرده است و اعضای آن از فارغالتحصیلان رشته موسیقی هستند.
تاخیر در توزیع بروشورها بهعلت تغییر جدول اجرا بود

مدیر سیودومین جشنواره موسیقی فجر درباره ورود مخاطبان به اجرای ژیوان گاسپاریان، توزیع کتابچههای معرفی اجراها، و کنسل شدن دو اجرای بخش بینالملل توضیحهایی داد.
حمیدرضا نوربخش در گفتوگو با ایسنا، درباره تاخیر در توزیع کتابچههای حاوی اطلاعات گروههای موسیقی حاضر در جشنواره، اظهار کرد: کتابچههای جشنواره آماده بود، اما بهدلیل تغییراتی که در جدول برنامهها (درپی ارتحال آیتالله هاشمی رفسنجانی) بهوجود آمد، با تاخیر پخش شد و به روز نخست جشنواره نرسید، اما در روز دوم جشنواره توزیع شد.
وی تاکید کرد: ما برای تمام سالنهای جشنواره بروشور تهیه کردهایم.
مدیر جشنواره موسیقی فجر درباره ورود مخاطبان به کنسرت ژیوان گاسپاریان در برج میلاد نیز توضیح داد: سامانه فروش بلیت این کنسرت، مبلغ بلیتهای اجرای تالار وحدت (که از جدول حذف شد) را به حساب افراد بازگردانده است؛ آنها نیز با خریدن دوباره بلیت اجرای برج میلاد، به دیدن کنسرت گاسپاریان رفتند.
او ادامه داد: دراین میان، فرصت و امکان برگشت بلیتهای مهمانی که توزیع شده بود، وجود نداشت و ناهماهنگیهایی که بهوجود آمد، در بخش بلیتهای مهمان بود. لحظهای که برنامه را عوض کردیم، پیامکی برای تمام خریداران تالار وحدت رفت مبنی بر اینکه پول بلیتها برگشت داده شده و پول به کارتهایی که پول را واریز کرده بودند، برگشته است.
نوربخش در پاسخ به این پسش که چرا ستاد جشنواره درباره این موضوع اطلاعرسانی نکرد؟ گفت: این، یک موضوع عمومی نبود و مخاطبش چند صد نفری بودند که بلیت اجرای تالار وحدت را خریده بودند. لزومی ندیدند اعلام عمومی شود، زیرا به خود افراد پیامک شده بود.
نوربخش درباره اعلام روابط عمومی این جشنواره مبنی بر اینکه کسانی که بلیتهای سیودومین جشنواره موسیقی فجر را پیش از تغییرات اعلامشده تهیه کردهاند، میتوانند با توجه به تغییرات با همان بلیتها به سالن اجرا مراجعه و در کنسرتها حضور پیدا کنند، اظهار کرد: این موضوع مربوط به اجراهایی است که با تغییر ساعت مواجه شدند. مثلا اجرای محمد علیزاده از ۲۲ دیماه به ۳۰ دیماه در همان سالن منتقل شد، طبیعتا افراد با همان بلیت میتوانند به دیدن اجرای تغییریافته بروند.
او با اشاره به اجرای امشب (۲۶ دیماه) سالار عقیلی در برج میلاد نیز گفت: تمام این برنامه را که قرار بود در تالار وحدت برگزار شود، در برج میلاد جانمایی کردهایم. تمام اینها سازماندهی شده، قطعا مشکلی نخواهد بود و به اطلاع افراد رسانده شده است.
مدیر جشنواره موسیقی فجر درباره لغو اجرای «شوسان تریو» که قرار بود ۲۷ دیماه در یک سانس مشترک و پیش از گروه «آزار» روی صحنه برود، توضیح داد: گروه «آزار» میتوان ساعت بیشتری را برای برنامه خود استفاده کند، همانطور که برای برنامه کنسلشده دولتمند خالف، گروه کوبهای ژاپن درخواست کرده است که زمان بیشتری برای اجرا در اختیارش قرار بگیرد.
او ادامه داد: احتمالا برنامه «آزار» در ساعت ۱۸:۳۰ برگزار میشود. کسانی که به علت لغو برنامه «شوسان تریو» نمیخواهند به دیدن این اجرا بروند، میتوانند بلیت خود را از طریق سامانه بلیتفروشی پس بگیرند.
به گزارش ایسنا، ابتدا قرار بود این دوره از جشنواره موسیقی فجر به ریاست حمیدرضا نوربخش ۲۲ تا ۱ بهمنماه برگزار شود، اما به علت ارتحال آیتالله هاشمی رفسنجانی این رویداد با دو روز تاخیر و تغییراتی در جدول آغاز شد. یکی از این تغییرات، کنسل شدن اجرای ژیوان گاسپاریان در تالار وحدت و انتقال آن به اجرای این هنرمند در برج میلاد بود.
روایت یک تراژدی، یک لالایی و چند ارکستر

در دومین روز جشنواره موسیقی فجر دو ارکستر، دو گروه موسیقی محلی و همچنین دو گروه موسیقی بانوان در تهران روی صحنه رفتند.
به گزارش ایسنا، ارکستر سمفونیک تهران شامگاه گذشته (شنبه، ۲۵ دیماه) در تالار وحدت به رهبری شهرداد روحانی اجرا داشت. مایستر این ارکستر مازیار ظهیرالدینی بود.
این کنسرت مانند بسیار از اجراهای روز نخست جشنواره در ابتدا هیچ بروشوری نداشت؛ اما پس از پایان اجرا، کتابچههایی برای معرفی اجراهای این جشنواره در تالار وحدت، در میان مخاطبان توزیع شد.
اجرای «سمفونی آزادگان» توسط ارکستر سمفونیک
ارکستر سمفونیک تهران اولین اجرای خود را در جشنواره موسیقی فجر با اثر احمد پژمان برای جانفشانان ایران یعنی «پوئم سمفونی آزادگان» آغاز کرد. این اثر در پنج بخش به نامهای نیایش، آغاز نبرد، در بند دشمن، نبرد دلیران و جشن برای آزادگان خلق شده است.
پس از استراحتی کوتاه، این ارکستر دوباره روی صحنه آمد و قطعات «مارش اسلاو» اثر چایکوفسکی، «پاوان» اثر گابریل فوره را اجرا کرد. پس از اجرای سمفونی «آوای مردگان» اثر کامیل سن سان، اثر «شبی بر فراز کوه سنگی» اثر مودست موسورسکی نواخته شد.
تشویقهای تماشاگران که سالن اجرا را پر کرده بودند، روحانی را به اجرای دوباره یکی از قطعات واداشت.
پس از پایان این قطعه تشویق دوباره مخاطبان باعث شد تا ارکستر سمفونیک تهران دوباره دست به ساز شود و قطعه «رقص مجارستانی» را اجرا کند.
روحانی پس از پایان این کنسرت رو به مخاطبان، گفت: ما قرار نبود قطعه بیز بنوازیم، اما شما اینقدر خوب بودید که دو قطعه بیز نواختیم.
ارکستر سمفونیک تهران در این دوره از جشنواره موسیقی فجر، یک شب دیگر (پنجشنبه، ٣٠ دی) با ارکستر ایتالیا روی صحنه خواهد رفت.
«رستاک» در تالار وحدت
تالار وحدت پس از ارکستر سمفونیک تهران، میزبان گروه رستاک بود که در آن، ناصر وحدتی، وحید اسدالهی و پسرانش و همچنین علیرضا میرآقا در حالی که از این اجرا نیز استقبال شده بود، به صحنه آمدند.
این گروه اولین اجرای خود را با ترانهای از هرمزگان شروع کرد سپس فرزاد مرادی خواننده و نوازنده، گفت: ما قطعاتی از موسیقی نواحی نقاط مختلف ایران را برای شما آماده و سعی کردهایم این قطعات را به شکل جدیدی در آلبوم «میان خورشیدهای همیشه» اجرا کنیم. همچنین چند قطعه از آلبومهای قدیمی را نیز در این برنامه اجرا میکنیم.
قطعه دومی که این گروه اجرا کرد مربوط به موسیقی منطقه خوزستان بود. رستاک در اجرای سومین قطعه که به منطقه کرمان اختصاص داشت، از علیرضا میرآقا نوازنده ترومپت دعوت کرد به صحنه بیاید. این قطعه براساس شادیانهای از منطقه منوجان شکل گرفته بود که با صدای چنگ، قیچک کرمان، سازهای کوبهای و ترومپت همراه بود.
«هله مانی» بوشهر قطعه بعدی بود که پیش از اجرای آن، فرزاد مرادی - خواننده و نوازنده - و اکبر اسماعیلیپور - نوازنده - به حاضران در تالار وحدت آموزش دادند که چطور گروه رستاک را هنگام اجرا، با شیوه دست زدن همراهی کنند. حامد بلندهمت در این بخش با تکنوازی نیانبان حاضران را به شور آورد.
این گروه دو قطعه از کردستان را نیز اجرا کرد که «سوزله» یکی از آنها بود. در بخش موسیقی منطقه لرستان نیز آهنگ «بارون بارونه» اجرا شد.
این گروه پیش از اجرای موسیقی گیلان، آهنگ «رعنا» را بهعنوان یکی از زیباترین عاشقانه ایران معرفی کرد که با حضور ناصر وحدتی خواننده و پژوهشگر موسیقی گیلان همراه بود.
«واسونک» شادیانه منطقه فارس قطعه بعدی بود که رستاک آن را اجرا کرد. این قطعه نیز در آلبوم جدید این گروه منتشر شده است.
رستاک برای اجرای آخرین قطعه، از وحید اسداللهی ناقارهنواز آذربایجانی و فرزندانش محمد و رضا اسداللهی برای حضور روی صحنه دعوت کرد.
چکناواریان در کنار اوحانیان
همزمان با این اجراها، در تالار رودکی نیز گروه کر ارکستر سمفونیک تهران به رهبری رازمیک اوحانیان و ارکستر خانه هنرمندان ایران به اجرا پرداختند.
در سانس نخست، تالار رودکی میزبان اعضای گروه کر ارکستر سمفونیک تهران بود که به رهبری رازمیک اوحانیان در دو بخش، قطعات موسیقی بینالملل و آهنگهای فولک ایران را برای حاضرانی که بیشتر از نیمی از سالن را پر کرده بودند، اجرا کردند.
اوحانیان درباره قطعات این کنسرت توضیح داد: این قطعات روان و متنوع هستند.
در این بخش، شش قطعه توسط اعضای گروه کر ارکستر سمفونیک با همراهی پیانو نواخته شد که قطعهای عاشقانه از ایتالیا، موسیقی فولک چک و قطعهای از اسپانیا از جمله آنها بودند.
بخش دوم این کنسرت نیز شامل شش قطعه از موسیقی فولک ایرانی با گویشهای مختلف تحت عنوان کلی «سرزمین من» بود.
اوحانیان درباره این قسمت توضیح داد: سیاست خاص هنری ما این است که ثابت کنیم فولکها و سولوهای ایرانی کمتر از نمونههای خارجی نیستند؛ ولی روی قطعات خارجی در دنیا بیشتر کار شده است. به همین دلیل، من در اجراهایی که خارج از ایران دارم، فولکهای ایرانی را هم اجرا کردهام تا معرفی و ثابت شود که کمی و کاستی ندارند. همچنین میخواهیم «سرزمین من» را در یک کنسرت دیگر با ارکستر اجرا کنیم.
گروه کر ارکستر سمفونیک تهران، اجرای قطعات فولک ایرانی را یک قطعه پرقدرت با شعری درباره ایران و آزادی شروع کرد و در ادامه، با اضافه شدن نوازنده تار به پیانو، قطعهای با گویش کردی اجرا شد. این بخش با دو قطعه مازندرانی که پشت هم اجرا شدند، ادامه یافت که اوحانیان در توصیف آنها گفت که ایتالیاییها این قطعات را ناب و زیبا دانستند.
قطعهای با گویش آذری و قطعهای با گویش منطقه فارس با تنظیم روبیک گریگوریان در ادامه به اجرا درآمد. همچنین دو قطعه با گویش گیلانی در حالی که در یکی از آنها نوای فلوت هم به پیانو اضافه شد، توسط اعضای گروه کر خوانده شد.
اوحانیان با بیان اینکه این قطعات در سرزمینی میتواند اجرا شود که قدرت داشته باشد، از حاضران خواست تا به افتخار ایران قدرتمند دست بزنند.
او همچنین به حضور لوریس چکناواریان - آهنگساز و رهبر ارکستر - بهعنوان یکی از مخاطبان این کنسرت اشاره کرد و گفت: ما قطعهای از ساختههای چکناواریان را که حس میهنپرستی و میهندوستی دارد، اجرا میکنیم.
با اصرار بسیار زیاد اوحانیان، چکناواریان روی صحنه آمد و برای اجرای قطعه «ایران» اعضای گروه کر را رهبری کرد. مخاطبان، این بخش از کنسرت را بهشکل ایستاده دنبال کردند.
پایانبخش این برنامه، دعوت اوحانیان از اعضای باسابقه گروه کر بود تا به جلوی صحنه بیایند و در توضیح گفت که با اضافه شدن خوانندگان جوانتر به اعضای باسابقه گروه، ما توانستیم گروه کر ارکستر سمفونیک را بازسازی کنیم.
هدیهای برای محمد نوری و فریدون مشیری
در سانس دوم، تالار رودکی میزبان اعضای ارکستر خانه هنرمندان ایران بود که با اجرای قطعاتی خاطرهانگیز روی صحنه رفتند.
در ابتدای این اجرا، محمد سریر - آهنگساز و رهبر این ارکستر - اظهار کرد: این ارکستر بسیار جوان است، در انجام کارش تواناست و آینده بسیار خوبی دارد.
او ادامه داد: همنوازیها در چنین گروههایی چند امتیاز دارد، از جمله اینکه چندصدایی است و در مجموع میتواند اثر بسیار خوبی بگذارد و ذهن را برای مخاطبان و نوازندگان فعال کند.
سریر این گروه را به جامعه تعیمم داد و اظهار کرد: افرادی که در یک ارکستر فعالیت میکنند، به یکدیگر گوش میدهند و با هم مینوازند و در نهایت اثری را خلق میکنند و این تمرینی است برای یک اجتماع خوب و پیشرفته که هر کسی در آن وظیفهاش را انجام میدهد، اما در جهت ارتقای جامعه. این تمرین بسیار خوبی است، برای نسل جوان که به صحبتهای هم گوش دهند.
قطعات «چراغ خانه» (بیکلام) و «اگر تو آمده بودی» به آهنگسازی محمد سریر آغازگر این کنسرت بودند. رهبری این قطعات برعهده محمود میرزایی بود و علی تفرشی قطعه دوک را خواند. در ادامه، اثر «روز بیغروب» اجرا شد.
با ورود دوباره سریر به صحنه و بهدست گرفتن چوب رهبریش «در سفر گم شدن» نواخته شد.
او درباره این اثر گفت: هر کدام از مصراعهای آن جنبه مثبت و منفی دارد. این بازی مثبت و منفی در این شعر اصل زیباییشناسی است و یک سفر درونی برای انسان است، بویژه برای ایرانی ها که ذهنیت عرفانی دارند.
قطعه «عروسی» نیز در این کنسرت نواخته شد و محمود میرزایی آن را خواند. پس از اجرای آن، سریر به شوخی گفت: این آهنگ را نواختیم تا مجردهایی که در سالن هستند، هوس عروسی کنند.
گروه کر نیز در برخی قطعات، ارکستر را همراهی کرد.
قطعه «دلاویز» و «آواز با عشق» با شعر فریدون مشیری، قطعات بعدی این اجرا بودند که توسط سریر به فریدون مشیری و محمد نوری تقدیم شدند. در پایان نیز «جان مریم»، بخش آوازی قطعه «سمفونی آب» و قطعه «ایران» اجرا شدند.
روایت تراژدی رعنا
به گزارش ایسنا، برج آزادی نیز در دومین روز جشنواره میزبان دو گروه موسیقی نواحی یعنی دیلمون (گیلان) و حاوا (قشقایی) بود و در سانس دوم نیز میلاد درخشانی اجرا داشت.
گروه دیلمون در این شب از تراژدی رعنا و داستان برندهای موسیقی گیلان خواند.
محمود فرضینژاد - سرپرست این گروه - در سخنانی بیان کرد: ما در این اجرا از بلندای گیلان سخن میگوییم، پژواک گاه تاریخ، افسانهها و اسطورهها سخن میگوییم. از دیاری که در دل افسانههای کهنی دارد. ما از نواهای کوهستان شروع میکنیم، به طرف کوهپایه و موسیقی چاربهداری میرویم سپس به موسیقی جلگه و نغمههای شالیزار میرسیم و دوباره به کوهستان و دیلمون برمیگردیم.
ترانههای رعنا، آه بگو و کونسکله از جمله ترانههایی بودند که اجرا شدند و فرضی نژاد از آنها بهعنوان برند موسیقی گیلان یاد کرد که هر جا میروند آن را اجرا میکنند.
سرپرست گروه دیلمون همچنین درباره داستان ترانه «آه بگو» توضیح داد: این ترانه مربوط به موسیقی کار است و زنان و مردان هنگام شالیکاری آن را زمزمه میکردند. «آه بگو» به معنی خسته نشو است.
او همچنین درباره ترانه «رعنا» گفت: گروههای موسیقی گیلانی هر جا که میروند، حاضران درخواست میکنند، «ای رو سیاه رعنا، برگرد بیا رعنا» را اجرا کنند. باید بگویم وقتی شخصی آنقدر معروف میشود که برایش ترانه بهوجود میآید قطعا رو سیاه نخواهد بود. تنها مشکل رعنا این بود که در دوران مردسالاری که زن جایگاهی نداشت زندگی میکرد.
فرضینژاد با بیان اینکه رعنا فضای مردسالاری را شکست، ادامه داد: رعنا در واقع یک داستان تراژدیک است که از ازدواج با خانزاده سر باز میزند و فرار میکند و در نهایت هم خودکشی میکند. «ای رو سیاه» از دل و زبان خان بوده نه دل رعنا. در واقع کسی از دل و زبان رعنا نخوانده است. هیچ زن ایرانی رو سیاه نیست.
سرپرست گروه دیلمون درباره ترانه کونسکله نیز توضیح داد: کونوس در زبان محلی به معنای میوه ازگیل است و شب یلدا در گیلان بدون این میوه نمیشود. مسوولیت چیدن این میوه برعهده خانمهاست و زمانی که آنها برای انجام این کار میرفتند برای آنکه مسیر کوتاه شود ترانه میخواندند و اگر برادر و پسری داشتند، دختری را در این مراسم برایشان نشانه میگرفتند. در واقع شب یلدا محفلی هم برای مراسم خواستگاری بوده است.
در انتهای این اجرا، پیمان بزرگنیا - مسوول انتخاب گروههای موسیقی نواحی در این دوره از جشنواره - بیان کرد: بسیاری از استادان موسیقی نواحی در گیلان دار فانی را وداع گفتند و این جوانان ما هستند که میتوانند بخشی از این فرهنگ را حفظ کنند. در این دوره از جشنواره، از یکی از پیشکسوتان هر گروه تقدیر میکنیم و در این گروه نیز از رضا فکوری بهعنوان پیشکسوت ساز کمانچه تقدیر میکنیم.
لالایی کوتاه قشقایی
به گزارش ایسنا، «حاوا» نیز بهعنوان اولین گروهی که در بخش موسیقی نواحی جشنواره فجر بلیت تمام ۲۸۸ صندلی سالن برج آزادی را فروخت، با بخش کوتاهی از لالایی پروین بهمنی به صحنه رفت.
پیش از شروع کنسرت گروه «حاوا» به سرپرستی پروین بهمنی، پیمان بزرگنیا که مسئولیت انتخاب گروههای موسیقی نواحی در این دوره از جشنواره را برعهده داشت، گفت: بهمنی نهتنها بهعنوان حامی موسیقی قشقایی است، بلکه حامی موسیقی ایران و سمبل شجاعت ایلات ایران است.
سپس دامون ششبلوکی، پژوهشگر موسیقی نواحی و فرزند پروین بهمنی، گفت: ما بهدلیل مشکلات و دور بودن اعضا، تمرینهای مختصری انجام دادیم، اما برای این دوره از جشنواره به آمادگی نسبی رسیدهایم.
او به ابراهیم کهندلپور - خواننده پرآوزاه قشقایی - اشاره کرد که گروه حاوا را در اجرای این دوره از جشنواره همراهی میکند.
بعد از اجرای دو قطعه توسط گروه حاوا، پروین بهمنی با نوای ساز بادی و تشویق حاضران روی صحنه آمد، یک روسری را به ساز نوازنده بادی گره زد و نوای لالایی قشقایی را خواند. بهمنی بعد از اجرای یک قطعه کوتاه، صحنه را ترک کرد.
پیش از این، ششبلوکی - فرزند این هنرمند - گفته بود، مادرش در این کنسرت با توجه به شرایط جسمی که دارد، فقط در بخشی از همخوانی و اجرای فرمها حضور خواهد داشت.
برای اجرای قطعه بویراحمدی نیز موسی موسوی روی صحنه آمد. در انتهای این اجرا با حضور نمایندگان مردم آباده و فیروزآباد در مجلس شورای اسلامی از سوی دبیرخانه سیودومین جشنواره موسیقی فجر از ابراهیم کهندلپور، خواننده و پروین بهمنی، سرپرست گروه موسیقی حاوا تقدیر شد.
بهمنی نیز گفت: ممنون که ما را تشویق میکنید تا بتوانیم کوه درست کنیم. ما فرهنگ ایرانی را به راحتی از دست نمیدهیم.
ابراهیم کهندلپور (خواننده)، موسی موسوی (خواننده قطعات بویراحمدی)، هوشنگ سلیمی (کمانچه)، امین پوستکار (تنبک)، فرزاد محمودی (رباب)، حسین کریمی (سرنا و کرنا قشقایی)، آرش عزیزی (تار و همخوان)، دامون ششبلوکی (نقاره و همخوان) و پیران درخشان (سهتار قشقایی) پروین بهمنی، سرپرست و همخوان گروه حاوا را همراهی میکردند.
تاخیر، هدیه تولد میلاد درخشانی!
میلاد درخشانی نیز که قرار بود از ساعت ۲۱:۳۰ کنسرت خود را در سالن برج آزادی آغاز کند، با یک ساعت تاخیر روی صحنه رفت. او که قبلتر به همزمان شدن شب تولد و شب اجرایش در جشنواره موسیقی فجر اشاره کرده بود، در آغاز کنسرت، هدیهای بهجز تاخیر طولانیمدت، سالنی متشنج و مخاطبانی خسته نگرفت.
او و گروهش اجرای خود را با نواختن قطعهای بیکلام آغاز کردند و درخشانی توانست با مهارتی که در نواختن عود دارد، فضای سالن را کمی به حالت عادی برگرداند. بعد از این اجرا، مخاطبان که میدانستند بخشی از تاخیر بهدلیل دیر شروع شدن دو کنسرت سانس پیش (دیلمون و حاوا) در همین سالن بوده، درخشانی را با خواندن آهنگ «تولدت مبارک» دلداری دادند.
در ادامه، درخشانی به اجرای قطعاتی مانند «آرزو»، «تو مرو»، «از آخرین دیدار»، «قفس»، «ببند چشمت را» و «چرا بگرید چشم» پرداخت.
در میانههای کنسرت، او از برادرش، پدرام درخشانی، دعوت کرد تا روی صحنه بیاید. پدرام درخشانی با نواختن سنتور و اجرای قطعهای با نام «بزم بیجانان» کار خود را شروع کرد و توانست رنگ و بوی موسیقی تلفیقی را در کنسرت جاری کند. او همچنین قطعهای به نام «دیوار» با شعر حسین منزوی را برای اولینبار به مخاطبان معرفی کرد و قطعه برف با شعر فروغ فرخزاد را نیز که در برنامه نبود، اجرا کرد.
میلاد درخشانی در پایان، با اجرای «اشارات نظر» و قطعه شاد و پرانرژی «یارم یارم» مخاطبان را بدرقه کرد.
در این اجرا نیما رمضان (گیتار)، آرش عیوضی (گیتار بیس)، آشکان آبرون (کیبورد)، مصطفی شعبانی (کلارینت و ساکسیفون)، طاها مظاهری ۱۹ ساله (گیتار)، صالح کیوان (درامز) امیرعلی رحمانی (پرکاشن) هنرنمایی کردند.
نوای سوزناک نازار
در بخش موسیقی نواحی، دو گروه نازار (خراسان شمالی - یلدا عباسی) و گروه «ترنه» (نرگس مختاری) در فرهنگسرای نیاوران به اجرای برنامه پرداختند.
گروه «نازار» به سرپرستی یلدا عباسی شامل هفت نوازنده سازهای گیتار، عود، کمانچه، سنتور، دف و پرکاشن قطعاتی از مقامها، ملودیهای فولکلوریک، کردی خراسان و برخی آهنگهایی که توسط همای آهنگسازی شده بودند، با اشعاری از حافظ، مولوی و ... روی صحنه رفتند.
اجرای قطعه «لو» از این گروه که یک مقام کردی خراسان است، با استقبال حاضران روبهرو شد. این قطعه، یک قطعه مقام کردی خراسان است. این قطعه به تمام بانوان و فرزندانی که در جنگ با داعش جنگیدند و به شهادت رسیدند، تقدیم شد.
تمام قطعاتی که از گروه «نازار» به اجرا درآمد، به خاطر شعر و محتوایی که داشتند از سوز خاصی برخوردار بودند، بهطور کلی، ملودیهای کردی خراسان حتی آنهایی که ریتم شاد دارند، از غم خاصی نیز برخوردارند چون بیشتر محتوای آنها شامل داستانهای واقعی مثل جنگ و از دست دادن عاشق و معشوق است، همچنین ریشه تاریخی دارند و حزنانگیز و غمدار هستند.
«نازار» گروهی از بخش موسیقی بانوان نواحی خراسان و به معنی دختر محبوب، دوستداشتنی و نازنین است.
آرزو دارم در شهرم بخوانم
در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی تهران نیز دو گروه پاپ اجرا کردند؛ فریدون آسرایی و فرزاد فرزین.
آسرایی در حالی در دومین روز جشنواره به صحنه رفت که همه صندلیهای سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی پر نشده بودند.
او اجرایش را با آهنگ «عشق یعنی» از آخرین آلبوم خود با همین عنوان آغاز کرد و پس از اجرای این آهنگ، گفت: خوشحالم که این افتخار را دارم که در جشنواره موسیقی فجر شرکت کنم. امیدوارم از این جشنوارهها بیشتر داشته باشیم تا موسیقی پاپ روزگاری بهتر از قبل داشته باشد.
این خواننده سپس قطعات «مستی»، «ببخشید»، «افسون»، «غریبه»، «یاد تو میافتم»، «سلام»، «نگاهت» و یک آهنگ فارسی - آذری را برای حاضران اجرا کرد.
این خواننده در ادامه گفت: من آرزویی دارم که امیدوارم برای کشورم برآورده شود و آن این است که بتوانیم جشنواره موسیقی را در تمام شهرهای ایران برگزار کنیم.
او همچنین اظهار کرد: چرا من بهعنوان یک کرجی (استان البرز) حق اجرای کنسرت در شهر خودم را ندارم. آرزو دارم در شهر خودم بخوانم. البته من در تهران متولد شدهام، اما کرجی هستم.
آسرایی در ادامه، قطعات «پشیمونی»، «کاش» و «مادر» را اجرا و سپس اظهار کرد: اتفاقات زیادی در کشور ما افتاده که خیلی از ما را ناراحت کرده، اما باید بدانیم با هر اتفاقی برای رسیدن به نقطهای که آرزو داریم تلاش خواهیم کرد. برای ملتمان آرزوی شادی و خوشبختی دارم.
وی همچنین «چشمات مال منه» را خواند و پایان کنسرتش را به آهنگ معروف خود «آهای خوشگل عاشق» که حاضران از ابتدا درخواست آن را داشتند، اختصاص داد.
ایمن خراسانی راد رهبری ارکستر این اجرا را برعهده داشت.
به گزارش ایسنا، در اجراهای روز دوم جشنواره، مانند روز نخست، بروشوری در اختیار مخاطبان در بیشتر سالنها قرار نگرفت و اگر گروهی از قبل بروشوری داشت، آن را پخش میکرد.
همچنین تبلیغات و حضور نمایندگان یک فروشگاه اندرویدی که آهنگهای مورد نظر را از طریق موبایل در اختیار علاقهمندان قرار میدهد، در سالنهای محل برپایی جشنواره موسیقی فجر بسیار پررنگ بود.